100 каба гайди оглаасиха с родоопската песен Бургас. Снимки Лина Главинова

100 каба гайди оглаасиха с родоопската песен Бургас. Снимки Лина Главинова

Изпълненията на оркестрите "100 каба гайди" и "Дельо хайдутин" взривиха публиката, препълнила Летния театър на Бургас. Родопските музиканти, водени от гайдаря Петко Янев, бяха специалните гости за откриване на 47-ото издание на Международния фолклорен фестивал. Магията от изпълнението на оркестрантите, облечени с автентични народни костюми, доведе до екстаз зрителите, дошли да ги видят. Публиката, без разлика от възраст и пол, не скри своите възгласи и аплодисменти. За първи път от откриването на най-стария фолклорен фестивал в България на сцената на Летния театър пяха Валя Балканска, Калинка Згурова и Янка Рупкина. Изпълнението на трите народни певици, покорили с гласовете си световните сцени по всички краища на света, започна с Валя Балканска. Песента "Излел е Дельо хайдутин" на космическия глас на омайната и неповторима родопска певица накара стотиците зрители да настръхнат от вълнение и национална гордост.

"Много е важно да сме заедно. Фолклорът има силата да обединява", сподели пред сайт "Черноморие" Валя Балканска, минути след като хилядната публика я аплодира за изпълнието й. След нея на сцената на Летния театър в Бургас със своите песни се изявиха Калинка Згурова и Янка Рупкина. Двете народни певици, чиито родови корени са от бургаския край, се раздадоха така, както само те умеят. "За мен е гордост да бъда част от откриването на 47-ото издание на Международния фолклорен фестивал. Много пъти съм участвала във фестивала, когато съм била свободна. Когато човек е сред свои, усещането е неповторимо. Срещата с публиката, с моите съселяни и съграждани е винаги голяма радост за мен", сподели пред сайт "Черноморие" Янка Рупкина. Тя довери пред екипа ни, че има какво да даде и дари на Бургас.

Тазгодишното 47-мо издание на най-стария фолклорен фестивал в България ще се запомни завинаги с участието на гайдаря на Родопите Петко Янев, на оркестрите "100 каба гайди" и "Дело хайдутин", на световните народни певици Валя Балканска, Калинка Згурова и Янка Рупкина.

За пет дни от 26-и до 30-и август Бургас става фолклорна столица на България. През това време ще бъде показано фолклорното богатство на състави от Полша, Русия, Словакия, Румъния, Сърбия, Кипър, Грузия, както и от България.

"Благодаря на всички участници в 47-омо издание на Международния фолклорен фестивал. Тази традиция заслужава и България трябва да подпомага този фестивал", сподели от сцената на Летния театър кметът на Бургас Димитър Николов. Минути след старта на 47-ото издание на фолклорния форум  бе обявено името на носителя на статуетката "Нестинарка" за принос за популяризирането и съхранението на българския фолклор у нас и по света. Професор д-р Костадин Бураджиев е 20-ия носител на на престижното отличие.

Галерия