Представители на държавната и местна власт се поклониха пред паметта на Георги Шагунов. Снимки Лина Главинова

Представители на държавната и местна власт се поклониха пред паметта на Георги Шагунов. Снимки Лина Главинова

Композиторът Георги Шагунов е изпратен в земния му път с химна "Не скърбете за мен", който той сам написал приживе. Това се случило преди 70 години в Бургас. Авторът на над 2000 произведения оставил завещение, адресирано до Съби Денев - ръководител на Духовия оркестър на Механотехникума в морския град. Когато Шагунов починал, Съби Денев влязъл в дома му и в чекмедже открил две партитури на химните - "Не скърбете за мен" и "Само два тона за мен". Изричното желание на композитора било те да звучат по време на погребението му.

70 години по-късно "Химна на ловците", написан от Георги Шагунов, звуча на улица "Филип Кутев" №2а. Поводът бе двете годишнини, свързани с композитора, които бяха отбелязани - 145 години от неговото рождение и 70 години от неговата смърт.

Бургазлии се събраха пред къщата, в която е живял и творил композитора, за да се поклонят пред паметта му и да оставят цвете на паметната му плоча. Отбелязването на двете годишнини бе организирано от Инициативен комитет с председател журналиста Румяна Емануилиду. От няколко години тя и нейните съмишленици работят за превръщане на сградата в Къща на музиката.

Сградата е паметник на културата и е строена в началото на XX век. Дълго време тя е била държавна собственост. Така преди години част от първия етаж от постройката става собственост на Деница Колева. Миноритарният собственик е в непрекъснато преговори с Община Бургас, която път стана собственик на втория етаж на къщата. Собствеността бе прехвърлена с решение на Министерски съвет, а втория етаж ще бъде превърнат в Къща на музиката.

"На първия етаж ще направим заведение с възможност за дегустация на вино. Ще звучи музика, ще има препратки към творчеството на Георги Шагунов, но всичко засега е само в процес на разговори. Преди това къщата трябва да бъде укрепена и ремонтирана", каза през "Черноморие" Деница Колева.

Тя е поела и ангажимента да обнови паметната плоча, която в момента е на фасадата на първия етаж на къщата. "Проектът и изработването са на Атанас Стоянов. Надявам се до месец да бъде завършена и монтирана", допълни Деница Колева.

Да почетат автора на над 2000 произведения дойдоха зам.-областният управител на Бургас Владимир Крумов, общинските съветници Тошко Иванов и Георги Митев, Петър Парушев - началник на отдел "Култура" в Община Бургас, Мария Бенчева - директор на Регионална библиотека "Пейо Яворов", Данка Георгиева - директор на Държавен архив - Бургас.

640 произведения на Георги Шагунов се съхраняват в Държавния архив в морския град, сред тях има 320 марша в това число и последните два, написани от композитора - "Само два тона за мен" и "Не скърбете за мен".

Във фонда на Регионална библиотека "Пейо Яворов" е книгата "Георги Шуганов - само два тона за мен" написана от Румяна Емануилиду, както и диска "Шагуниада - градска музика на Георги Шагунов" с произведения на композитора.

Чакат становище на Министерство на културата за къщата на Шагунов в Бургас

Галерия