Изринаха бутилки, фасове и памперси от бургаския плаж

Началото бе сложено в 11.00 часа от заведение "Тропикана" в Морската градина на Бургас. Районът на почистването бе в посока Сарафово, до капаните.

 

Въоръжени с ръкавици и найлонови чували участниците в почистването се пръснаха по ивицата. Мераклиите да почистят замърсената ивица бяха в пъти по-малко от тези, които събираха тен под парещите лъчи на майското слънце. За мнозина чистещите плажа бяха като екзотична атракция. Някои с готовност посегнаха и се хвърлиха боклука в чувалите на активистите. Имаше и такива, които лежаха в пряка близост до боклуците без притеснения.

Фасове, кутийки от цигари, стекове от бира и кока-кола са сред най-честите отпадъци, които плажуващите оставят след като си тръгнат от плажа. В пясъците с лекота бяха открити празни бутилки от зехтин, ароматизатор за тоалетна, бутилки, че и дори пълни памперси. Влажните кърпички направо "извираха" покрай морския бряг. Найлоновите торбички пък не притясняваха никого и свободно се вееха върху пясъка.

Близо 200 чувала с боклуци бяха събрани на финала на акцията по почистването. Участниците сложиха подписите си под призива на радиото за чист град. В честенето се включиха и бургаски журналисти.

Срещу всеки чувал с боклуци участниците получаваха чаша бира или сок според възрастта си.

Плаж "Север" се стопанисва от фирма "Он тайм". Сезонът там все още не е открит. От седмица по ивицата може да бъдат видяни обходни двойки спасители, които наблюдават да няма инциденти с малкия брой къпещи се в морето.