"Източни пиеси" - ако стигнеш до края, значи си оцелял

За да стигнеш до края, с Христо. За да стигнеш до края, за да оцелееш. В този или в друг паралелен свят. Всеки намира отговорите сам. Но филмът на Камен Калев "Източни пиеси" ти задава въпросите и те улучва точно в целта. Напипва раната, неизлечимата болка, таения срам, опита за бягство и надеждата, че въпреки нищото, че въпреки празнотата в душата ти отново може да покълне добротата и любовта.

"Източни пиеси" стяга здраво примката около зрителя. Ако не си тръгнеш, ако изплуваш с героя, ще се спасиш. Филмът те сграбчва още с първите черни нотки, които плъзват от екрана към салона. "Първите минути са критични", признава и режисьорът Камен Калев. Те са твоят изпит дали ще се изправиш пред загърбваните проблеми или отново ще избягаш, ще потърсиш спасение сред изкуствената светлина във фоайето на салона.

Филмът разказва история, обикновена, истинска, реална, затова така разтърсваща. Историята на Христо – главният герой, преминал от дрогата към метадона, търсещ спасение в алкохола и опитващ се да избяга от себе си. В момента, в който плоскостта на живота му вече е направила рязък завой надолу, към нищото една случка го преобръща. Среща, в която Христо преоткрива желанието си за живот, среща, в която разбира, че затъвайки можеш да спасиш другия – едно непознато момиче, идващо от Истанбул, брат си – попаднал в прегръдките на мрака, лутащ се, неразбран, самотен и сам.

Диалогът, режисьорският поглед, актьорската игра, завладяващата музика раждат едно приключение, към което всеки подхожда по свой начин. Филмът въздейства по своему взависимост от емоционалната нагласа и очакванията, които всеки има преди да прекрачи залата. Дали ще ви хареса или не, дали ще ви завладее, дали ще ви разсмее или разплаче – не това е най-важното. "Източни пиеси" със сигурност обаче няма да ви остави безразлични! Защото в него е душата на режисьора Камен Калев, на екипа, на актьорите, на тези, които са се гмурнали в приключението и са го изживяли със сърцето си.

Това ще да е и разковничето, което отведе лентата на филмовия фестивал в Кан тази година. "Източни пиеси" бе включен в най-престижната "15-дневка на режисьорите". Филмът вече успешно премина през не една световни киносцени. И ще продължава и занапред.

Но най-важната му среща предстои – тази с родната публика.

Ако се съди по реакцията на първите зрители на предпремиерната прожекция в кино "Тракия" в Бургас, филмът е обречен на успех!

 

Десислава Георгиева