Подготовката и извеждането им от институциите от стар тип ще бъде реализирано по програма Развитие на човешките ресурси

Подготовката и извеждането им от институциите от стар тип ще бъде реализирано по програма Развитие на човешките ресурси

Над 3200 души ще бъдат изведени от домовете за пълнолетни лица с увреждания, които ще бъдат закрити в рамките на втория етап от процеса на деинституционализацията на дългосрочната грижата за възрастни. Те ще бъдат настанени в нови социални услуги от семеен тип, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Подготовката и извеждането им от институциите от стар тип ще бъде реализирано по мярката „Продължаваща подкрепа за дългосрочна грижа“ по програма „Развитие на човешките ресурси“, която беше одобрена от Комитета за наблюдение. Операцията е от стратегическо значение и е с бюджет от 12 млн. лева. Конкретен бенефициент е Агенцията за социално подпомагане, а допустим асоцииран партньор е Министерството на здравеопазването.

Допустимите дейности по мярката включват създаване и обучение на екипи за извършване на подготовка за извеждане, психологическо консултиране, оценка на специфичните медицински потребности и оценка на нуждата от интензивна подкрепа от специалисти. За настанените в Домовете за пълнолетни лица с увреждания ще бъде извършена индивидуална оценка и начертан план за извеждането. За хората, които са трайно настанени в държавни психиатрични болници, също ще бъде изготвена оценка на потребностите и ще бъдат насочени към подходящи социални услуги. За екипите, които извършват дейностите по проекта, ще бъде осигурена супервизия.

Основната цел на процедурата е да бъдат осигурени подходящи социални услуги от резидентен тип и адекватна интегрирана подкрепа за хората, които в момента живеят в Домове за пълнолетни лица с увреждания или са трайно настанени в държавни психиатрични болници.