Най-голяма е снежната покривка в планините

Най-голяма е снежната покривка в планините

Жълт код за обилен снеговалеж е обявен за западната половина на страната. Справка в сайта на НИМХ към БАН сочи, че предупреждението е в сила за цели 15 области: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София-област, София-град, Перник Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. Очаква се да се образува снежна покривка от 5 до 10 см, предаде vesti.bg.

Сняг вали и по Черноморието.

При тази степен на опасност хората трябва да бъдат внимателни за сняг и лед на пътя. Възможни са ограничения при дейности на открито. Хората трябва да са с повишено внимание, когато вървят, карат колело или шофират при заледени повърхности.

Днес времето ще бъде облачно, на много места с валежи от сняг, по-значителни в Западна България.

Максимални температури в Северна България между -4 и -2 градуса, в Южна и по Черноморието – между -1 и 4 градуса, в София – около -1 градус, съобщиха от НИМХ.
В крайните югозападни райони ще вали дъжд и сняг, а в югоизточните ще остане почти без валеж. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за януари.

Над Черноморието ще има значителна облачност. Превалявания от сняг ще има през нощта срещу вторник по северното крайбрежие. Ще духа слаб североизточен вятър. Максимални температури между 0 и 4 градуса. Температурата на морската вода е 8 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, по-интензивен в масивите от Западна България. Ще духа умерен югозападен, по билата силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около -4 градуса, на 2000 метра – около -8 градуса.

"Студът, който скова България, ще продължи едва няколко дни", заяви климатологът доц. Георги Рачев. Живакът в термометрите отново ще скочи до положителни стойности най-късно в сряда. Тогава пак ще има валежи, но те вече ще бъдат от дъжд. Ново захлаждане се очаква чак в неделя. Тогава ще се създадат и условия за образуване на поледици.

"До 15 февруари, ако не настъпи голям студ, а такъв не се вижда засега, то можем да кажем, че зимата си е отишла", обобщи доц. Георги Рачев.