Още преди 2 месеца предложихме мерки, но те вече не са работещи, Затова предлагаме нови, заяви Жечо Станков (в средата). Снимка Архив Черноморие-бг

Още преди 2 месеца предложихме мерки, но те вече не са работещи, Затова предлагаме нови, заяви Жечо Станков (в средата). Снимка Архив Черноморие-бг

"Трябва да подкрепим българските потребители, малкият и среден бизнес, индустрията и всички, които страдат от високата цена на енергията. Най-важното е, че в нашето предложение има посочени източници на финансиране. Цената на тока е висока, трябва навреме да се дадат компенсации, а те липсват до момента. Ние сме парламентарна република и няма как да чуваме обяснения, че Министерски съвет може да прави нещо. Още преди 2 месеца предложихме мерки, но те вече не са работещи, Затова предлагаме нови". Това заяви народният представител от ГЕРБ - Бургас Жечо Станков по време на дебатите по проекта за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Искането бе внесено от Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова от коалиция "ГЕРБ - СДС". Те предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 % от разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решение Ц-27 от 1 юли 2021 г. КЕВР и средномесечната цена "ден напред" на платформата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Делян Добрев и Теменужка Петкова от ГЕРБ също участваха в дебата и аргументираха внесения проект, който предлага работещ механизъм и ще подпомогне българските потребители.

"Сметките за електроенергия са непосилно високи – голяма част от българските предприятия не отвориха този месец. Хората са вкъщи, ползват по задължения отпуск, част от тях  неплатен. Още в началото на февруари ще се види огромния ръст на цените. Цената на хляба ще продължи да расте. За да стигне хляба до нас, той минава и през земеделците. Те са купували торове на едни цени, в момента те са двойни и тройни. Обърнете се към гласоподавателите си и кажете колко ще струва хляба?", заяви още от трибуната бургаският депутат в отговор на реплики на други народни представители. Той предложи в залата да бъде извикани министъра на икономиката и този на енергетиката, за които обаче стана ясно, че не могат да присъстват.  

Жечо Станков бе категоричен, че няма как да се анализира месец януари чрез първата му седмица, която е почивна. "Потреблението е с 2,5% повече отколкото миналата година. Реализираната цена на борсата ден напред – от вчера за днешния ден е 400 лева. При средна цена за месец декември 430 лева. Не искам да деля потребителите на битови и небитови – защото цената на природния газ не се използва само от бита за отопление и охлаждане. Той се използва от българските производители. За декември бизнесът не е получил и стотинка, не сме видяли писмен документ за компенсации и механизъм. Очаква се тези високи цени да продължат и във второто тримесечие", допълни още бургаският депутат от ГЕРБ.

На 30-ти декември от Министерски съвет обявиха, че до до 450 млн. лева за компенсация на всички небитови потребители заради високите цени на електроенергията и природния газ. Такива компенсации обаче до днес не са платени.

С 450 млн. лв. компенсират бизнеса заради високите цени на тока