Стремежът ми е да увлека повече хора без значение дали гласуват преференциално или за листата ни, която е с номер 24 в интегралната бюлетина, каза водачът на листата на коалиция ГЕРБ - СДС Жечо Станков. Снимка Черноморие-бг

Стремежът ми е да увлека повече хора без значение дали гласуват преференциално или за листата ни, която е с номер 24 в интегралната бюлетина, каза водачът на листата на коалиция ГЕРБ - СДС Жечо Станков. Снимка Черноморие-бг

Жечо Станков е роден в Бургас. Завършил е Universitat Regensburg в Германи с магистърска степен по икономика. Има над 10-годишен професионален опит в сферата на енергетиката. Бивш зам.-министър на енергетиката и депутат в 44-то, 46-то и 47-то Народно събрание. Водач на листата на коалиция "ГЕРБ - СДС" във Втори Многомандатен избирателен район Бургас за предстоящите извънредни избори за 48-мо Народно събрание.

- Г-н Станков, това са поредните парламентарни избори, в които участвате, но за първи път сте водач на листата на коалиция „ГЕРБ – СДС“. Каква е отговорността, която носите?

- Винаги съм се отнасял много отговорно по време на всички избори. Бил съм и десети, и девети, и осми в листата. И начинът по който съм се срещал и разговарял с гласоподавателите не се различа по нищо от това, което правя и сега. Осъзнавам, че сега отговорността е още по-голяма. Поемам отговорността да водя този екип. Горд съм с листата ни, която е съставена от хора от различни браншово. Те са работещи, образовани хора с опит. Много често виждаме образовани хора, но без опит и те се упражняват върху хората и държавата.

Така че мястото в листата никога не е било от значение, но сега отговорността е много голяма. Осъзнавам го и се радвам, че съм водач на този екип.

- През последните няколко години избирателите имат право, освен за партия, да гласуват и за конкретен кандидат в листата. Видяхме на изборите миналата година, че Вие имате много добър преференциален вот. Сега като водач на листата, очаквате ли да получите още по-голяма преференциална подкрепа?

- Като водач на листата и член на щаба, който организира изборите, сме дали пълна свобода на кандидатите ни за народни представители. Знаете, че „ГЕРБ – СДС“ регистрира двойна листа с 28 кандидати във Втори многомандатен избирателен район Бургас. Дали сме свобода на всеки един от кандидатите за преференциална кампания. Аз се въздържам да правя такава кампания, възприемайки се като капитан на отбора и давам шанс на колегите, които са в листата да работят с хората с лични кампании и срещи. Стремежът ми е да увлека повече хора без значение дали гласуват преференциално или за листата ни, която е с номер 24 в интегралната бюлетина.

- Тези предсрочни избори идват много скоро след трите вота, които бяха през изминалата година. Въпреки това има промяна в отношението на избирателите. Какво усещате при срещите си с тях?

- По много различен начин протичат срещите с избирателите. Знаете, че бяхме подложени по време на предишните три кампании на доста черна и омаскаряваща кампания, черен PR от тогавашните служебни министри. Слава Богу след осем месеца управление на редовното правителство се оказа, че нищо от това, което се говореше не може да бъде доказано с документи и някой да носи отговорност, просто защото не са се случвали тези неща. Хората осъзнаха, че този черен PR е бил съвсем целенасочен и след като видяха, каква е алтернативата, каква е по-скоро промяната, която дойде, разбраха, че можещите хора, които имат капацитет и идеи, ясни за града и региона, искаме да прекараме проектите, които са важни за областта. Целта ни е да изпреварим Варна, Стара Загора и да направим така, че интересните и хубави неща да се случват в Бургас Преди 15 години Бургас беше неглижиран. Последните години той разцъфтя и показа потенциала си. Трябва да продължим и да променим това, което се случи през последната година и половина, когато държавата стана длъжник на общините, и на хората. Трябва да запазим нивото, което имахме и да продължим да го надграждаме.

- Община Бургас има готовност да реализира 28 проекта. Все още няма нито една отворена оперативна програма, по която да се кандидатства за финансиране. Кой ще е приоритетният проект за Бургас и региона, по който ще работите, когато влезете в Народното събрание?

- Много трудно може да се каже кой ще е единствения проект, по който ще работя, защото поемам ясни ангажименти за всички проекти, които са важни за хората.

Оперативните програми започват с подписване с Европейската комисия. Бяхме оставали това споразумение за подписване преди година и половина. Учудващо, защо  не е подписано?

Новият програмен период е от 2021 до 2027 година. 2021 година мина. 2022 година е към края си. С други думи от този период две години са минали, загубени, нулеви години, за които най-вероятно ще загубим средствата. На всички е ясно, че без парите от Европейския съюз общините не могат да поддържат това качество на живот от страна на инфраструктурата, от страна на социалните дейности, нови общински сгради и т.н.

Планът за възстановяване беше готов на 99%. Казвам на 99%, защото те промениха само 5% от него и вместо санирането сложиха проектите за батериите, санирането на големи сгради е планирано чрез съфинансиране от собствениците на апартаменти. Това означава, че хората трябва да отделят от бюджета си 3000 - 4000 лева, за да санират блоковете им. А в същото време средствата за санирането бяха отделени за закупуване на батерии за 1 млрд. от офшорка с руски корени. Ще работим това да бъде променено.

Какво чуваме от хората? Повече от половината от предизборната кампания вече мина. На повечето от срещите хората питаха какво ще се случи с инфлацията? Ние сме категорични, че битката с инфлацията трябва да мине през държавата, а не през джоба на хората. Инфлацията започна през юли – август миналата година. Още тогава казахме на Асен Василев, който беше служебен финансов министър, че трябва да се предприемат ясни мерки по отношение на блокиране на цената на тока, газа и горивата, за да не окаже тя влияние. Всички сме наясно, че цената на енергоносителите влиза в цената на стоките от първа необходимост и така започна инфлационна спирала. Единствената антиинфлационна мярка, която ние предложихме е именно блокиране и поставяне на бариера на цената на тока на 25 ст. на 1 киловат час или 250 лева на 1 мегават час за небитовите потребители. Защото знаете, че битовите потребители са на регулирана цена и тя се променя веднъж годишно.

Хората ни питат по време на срещите и кога ще бъде готов Северния обход на Бургас? Бях още зам.-министър на енергетиката и присъствах на заседанието на Министерски съвет, когато тогавашният премиер Бойко Борисов каза: „По тази сметка се вкарват директно пари, за на може никой да спре проекта“. Път с избрано трасе, ПУП, избран изпълнител и строително разрешение, парите са по сметката и не успяха да го завършат навреме. По статистика в участъка са станали четири катастрофи с пострадали и десетки други инциденти. Това нещо можеше за да го избегнем.

За Меден рудник е важна входно – изходната артерия, защото там живеят над 60 000 души. Ако едно време се говореше, че трябва да се махнат светофарите и да се направи кръгово с надлез, което в момента е факт и всички жители на Меден рудник и Бургас използват, то сега комплексът се нуждае от нов обходен път, който на първо време да го свързва с околовръстния път и още веднъж да продължи , за да имаме пръстен около комплекса.

По отношение на инфлацията – има три кошници с пари- на потребителите, на бизнеса и на държавата. В момента държавата не спира да щипе от кошниците на бизнеса и на потребителите. С по-високата цена означава, че внасяме по-голямо ДДС в държавата. Чрез по-високите цени за тока плащаме повече на държавните дружества. Трябва да намерим начин това да се върне обратно.

Програмата за саниране във вида, в който хората я познават – абсолютно безплатно. Това означава, че Брюксел ни е предоставил пари за справяне с ковид кризата и не е поискал ние да даваме съфинансиране и не виждам причина, заради която тези пари да не отидат директно при хората. Без да кажат на хората последното редовно правителство реши, че всички документи до този момент са невалидни. Това е пълен абсурд. Това са документите, с които хората са се сдружили, за да участват в програмата за саниране. Италия се интересуваше как сме направили програмата. Ние им показахме нашите закони по отношение на сдружаването на хората в блоковете и как сме направили санирането и те го копираха. И в момента те го правят. Последното редовно правителство прави така, че хората да вадят нови документи, да правят технически паспорти и да вадят по 400 – 500 лева от бюджета си и това не стига докрай. Ако сдружението бъде одобрено, парите за техническия паспорт ще бъдат възстановени. Но втория етап от програмата е, че всеки ще трябва да участва с 20% съфинансиране по програмата за саниране, което е между 4000 и 6000 лева в зависимост от големите на апартамента, което „чупи“ програмата. Защото един осем етажен блок е с 192 апартамента, там има поне 50 млади семейства и 50 пенсионери, които не могат да си позволят да изкарат такава сума наведнъж. Програмата трябва да продължи по начина, по който това се случваше досега.

Когато бях зам.-министър правихме анализ на първите сметки за 2 000 блока, които бяха саниране и се оказа, че средните сметки за отопление на ток, парно и газ е паднала с 50%. С други думи – не държавата да продължава да взема пари от джоба на хората, а чрез държавата да останат пари у хората. Защото има много, които се бият в гърдите – вдигнахме пенсиите, премахнахме таксите за детски градини и т.н., но когато пенсиите са вдигнати с 10%, а инфлацията ти е 20% означава, че те са обеднели с 10% и могат да си купят с 10% по-малко стоки.

Нашата цел е пари към хората и бизнеса, за да можем да им помагаме.

Ние бяхме отделели средства за саниране и на еднофамилните къщи, което означава сгради с до 6 семейства. Имаше предвидени средства за саниране на 60 00 такива къщи. По време на последното редовно правителство бяха премахнати тези средства. Единственото, което бяхме планирали и са оставили са средствата за фотоволтаични и соларни панели, които хората да поставят на покривите си, за да си произвеждат ток и топла вода.

- Един от проектите, с който Вие се гордеете е този за подмяната на уличното осветление, не само в Малко Търново, но и в Средец, в Бургас..

- Както и в Поморие, в Ахелой. Още очакват подписване на договора по Плана за възстановяване за Несебър и Сунгурларе. Този проект по Плана за възстановяване мина през ръцете ми. По него 82 общини ще получат средства, а трябваше да бъдат 140 общини. 60 общини бяха отрязани. Като се замислите в Бургас и региона няма община, която да изключва уличното си осветление, защото голяма част от тях вече са с подменено осветление.

Уличното осветление дава предимство – дава спокойствие на хората и намалява инцидентите. Чрез това осветление се спестяват средства, които отиват за други социални проекти, както коментирахме с кмета на Бургас Димитър Николов.

- Смятате ли, че със сформирането на 48-то Народно събрание ще има политическа воля у партиите, които ще влязат в него да се състави стабилно правителство?

- Сигурен съм, че ще се състави правителство, нямаме друг ход в момента. В какъв формат ще е то, ще мога да Ви отговоря след 2-ри октомври като видим кои партии ще влязат в парламента. Мисля, че когато на 2-ри октомври вечерта излязат резултатите, всяка политическа сила трябва да си преосмисли говореното, да седне на масата и да се изчистят приоритети за държавата. Защото, ако влезем в цикъла, че през февруари трябва да се правят нови избори това означава едно – губим парите за саниране, защото Програмата за саниране трябва да стартира до края на годината, второ – държавата няма да има бюджет или ако има такъв, той ще бъде популистки – ще се теглят кредити, за да се правят неща, които се залагат в бюджета, което държавата не може да си позволи.

Сега е моментът всички политически партии да си свършат работата, както го правят хората, чието конституционно задължение е да отидат и да гласуват. Не може хората да ходят три пъти подред да гласуват и това да е четвъртия път, и партиите да не могат да се разберат. Мисля, че ГЕРБ ще постъпи доста отговорно и този път ще състави правителство.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!