Жечо Станков (вторият отляво надясно) активно участва в предизборните кампании на своята партия през последните години. Снимка Архив Черноморие-бг

Жечо Станков (вторият отляво надясно) активно участва в предизборните кампании на своята партия през последните години. Снимка Архив Черноморие-бг

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков седна зад волана на джипа и по подобие на премиера Бойко Борисов започна да излъчва на живо в профила си в социалната мрежа. Във видеото (може да го видите тук) от тази сутрин той разказва, какво е направил по различни проекти, които са свързвани с Бургас. "Носим с колегата нещо важно - първият проект, който ще подпишем по Норвежката програма за подмяна на уличното осветление на 22 улици и булеварди в Бургас*. Една история ще ви разкажа с тази връзка. Преди няколко месеца с моя екип от министерството бяхме в Норвегия. Имахме една основна задача и тя беше – да се преборим за средства от норвежците, които да дойдат в България и трябваше да решим за какво ще са тези пари. Бяхме направили допитване до бургазлии. Благодаря на мамите ("Мамите на Бургас" - група в социалната мрежа б.а.) и на шофьорите ("Шофьори Бургас" също група в социалната мрежа) за хубавите отзиви и всички казаха – уличното осветление ни е важно.

107 общини подадоха документи. Бургас беше класиран на второ място. Перфектен проект, няма какво да го коментираме. Пътуваме към Общината, за да можем норвежките пари да си дойдат в Бургас. Не смятаме да спираме до тук", така започва лайфа, които се излъчва от джипа. Жечо Станков разказва за проекта, докато шофира към родния си град. Видеото завършва така: "Аз и семейство ми, и трите ми деца ще се върнем и ще си живеем в Бургас в момента, в който приключа със задачите в София. Така че стискайте палци все повече проекти да можем да насочваме насам".

От началото на година в официалната му страница се забелязва значителна активност. Това, което зам.-министърът на енергетиката промотира е свързано основно с проекти, които са реализирани в Бургас, снимки с изгледи от града и това, което смята да направи за родния си град. Някои от клиповете дори са качени като спонсорирано съобщение (това означава, че е платено за рекламата им в социалната мрежа б.а.). Явно зад активността на Жечо Станков стоят дългосрочни планове и според запознати става въпрос за кметския пост на Бургас. Местните избори ще се проведат след около три години, но до избор на нов кмет на Бургас може да се стигне още тази пролет. Това ще зависи от резултатите от редовните парламентарни избори, които ще се проведат на 4-ти април.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че след като му изтече настоящия мандат повече няма да бъде начело на кабинет на ГЕРБ. Ако резултатите от изборите са такива, каквито са очакванията на най-голямата партия в Народното събрание и тя получи мандата за сформиране на нов кабинет, се очаква той да бъде оглавен от друго знаково лице на партията - Димитър Николов - кмет на Бургас четвърти мандат и зам.-председател на ГЕРБ. Ако ситуацията се развиие в нужната за партията на Борисов посока и Николов бъде избран за министър-председател, кметския пост в Бургас ще се оваканти. Това означа, че ще има предсрочни избори. А Димитър Николов ще иска да остави, ръководената от него през последните 13 години община в сигурни и опитни ръце. И евентуалният бъдещ кмет на Бургас може да бъде припознат в лицето на Жечо Станков.

Той има дълга политическа кариера в редиците на ГЕРБ. Беше избран за общински съветник на местните избори през 2011 година. В периода 13-ти януари 2015 - 27-ми януари 2017 г. бе зам.-министър на енергетиката в предишния кабинет на Борисов. След това положи клетва като народен представител в 44-то Народно събрание след извънредните избори, които се проведоха в края на март 2017 година. А от 9-ти май същата година отново е зам.-министър на енергетиката.

Следвайки логиката в действията на Жечо Станков през последните месеци, те явно говорят, че той се подготвя за сериозен завой в своята политическа кариера, който ще го върне в родния му град. Още повече, че срещите му в Община Бургас напоследък зачестиха.

*Става въпрос за подмяна на уличното осветление на 22 улици в Бургас през настоящата година. С реализирането на проекта ще бъдат подменени общо 2623 осветителни тела. Реновирани ще бъдат табла за управление и стълбове в 22 зони, включващи главните пътни артерии на Бургас. Ще се инсталират 24 броя соларни LED осветители на пешеходни пътеки. Новината бе качена в сайта на Община Бургас вчера (18-ти февруари)