Водим преговори и с трета компания да лети до Бургас, каза кметът Николов. Снимка Лина Главинова

Водим преговори и с трета компания да лети до Бургас, каза кметът Николов. Снимка Лина Главинова

Британската лоукост компания "Jet2" ще лети от девет града на Острова до "Летище Бургас" от 2019 година. Новината съобщи кметът на Община Бургас Димитър Николов. Сред дестинациите са - Лондон, Белфаст, Бирминган, Единбург, Глазгоу, Лийдси, Манчестър, Нюкасъл. "От компанията планират да започнат с чартърни полети по същото време догодина и ако имат успех, може да се говори за целогодишни полети", каза пред "Черноморие" кметът Николов. В момента се водят преговори с трета компания, която да извършва полети от и до бургаското летище.

На сайта на Jet2 вече може да се резервира полет за 2019 година от Великобритания до Бургас, установи проверка на "Черноморие".

"Нискотарифните полети са новият пазар и те увеличават сезона. Само през април имаме ръст от 164% на туристи, които са летели от нашето летище и се очаква полетите през май да бъдат с 150 повече в сравнение с май 2017 година", каза още кметът Николов.

Това се дължи и на стъпването на "Ryanair", която откри своя база на "Летище Бургас" и изпълнява полети до 11 дестинации.

"Трябва да се рекламираме в градовете, от които тези компании имат полети до нашето летище", каза още кметът на Бургас. От националния бюджет на България се заделят 7 млн. евро за реклама на страната ни на борсите в Европа и света. А приходите от туризма формират 17% от вътрешния брутен продукт.

Ирландски танци за стъпването на Ryanair на летище Бургас