Колите са в прах през лятото и в кал през зимата

Колите са в прах през лятото и в кал през зимата

Жители на бургаския комплекс "П.Р.Славейков" обявиха, че ще затворят възлов булевард в града, ако подадения до институциите от тях сигнал не бъде взет под внимание. Става въпрос за разкопаната улица между блокове с номера 15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114 в комплекса. През декември 2022 година фирма, наета от ВиК, започва да копае, за да подменя тръбите по улицата. След приключване на дейностите, изкопите са заровени и улицата повече от година стои без да е преасфалтирана.

"В следствие на това се появиха огромни дупки и неравности. През летния сезон, когато времето е сухо и заради преминаващите по въпросната улица автомобили се вдигат облаци от прах, а през есенно-зимния сезон, когато започват валежите от дъжд всичко е в кал и мръсотия. Така вече повече от година, заради бездействието на отговорните за това институции, ние гражданите, а и бизнеса, сме принудени да търпим вредните последствия от това, да дишаме въздух с голяма концентрация на прах и да се придвижваме по кална и мръсна улица, а децата ни да не могат да излязат да играят или спортуват на вън, заради праха във въздуха", пише в сигнала на живеещите в тези блокове, който е изпратен до ВиК - Бургас, до кмета на Бургас Димитър Николов, до Общинския съвет на Бургас, до областния управител, до началник сектор "Пътна полиция" при Областна дирекция на МВР - Бургас, до омбудсмана, до Районна прокуратура - Бургас, до Регионалната инспекция по околната среда и водите!

"Институциите си прехвърлят топката, от общината се оправдават, че всичко зависи от ВиК - Бургас, а от ВиК - Бургас, заявяват, че общината е тази, която е отговорна, но в крайна сметка никой не поема отговорност за случващото се", пише още в сигнала на живущите. Хората са притеснени, че заради кратерите по улицата се създават предпоставки за катастрофи, а водачите на автомобили непрекъснато ги повреждат.

"А най-големи вреди търпят търговските обекти на улицата, които се оплакват от отлив на клиенти заради праха, дупките и мръсотията. Тук следва въпроса кой ще репарира тези вреди и как ние всички, които ги търпим ще бъдем обезщетени?", питат живущите в сигнала си.

"Институциите ги има, за да са в полза на своите граждани и на обществото като цяло. А ние не сме длъжни да търпим това безобразие. Живеем в правова държава и следва правата ни на граждани да бъдат защитени именно от институциите, които Вие, уважаеми дами и господа представлявате. Ето защо, настояваме Община Бургас да изпълни задълженията си по закон и в най-кратки срокове да завърши ремонта на улицата! Добрите управленци работят за хората независимо от обстоятелствата и не търсят оправдания!!! В случай, че няма резултат от настоящия сигнал в рамките на две седмици след подаването ми ще бъдем принудени да потърсим правата си по съдебен ред за причинените ни вреди, както и да обявим началото на протестни Действия със затварянето на възлови булеварди в града!", завършва писмото на живущите в комплекса.

То е подписано от близо 500 живущи в блоковете, които са разположени от двете страни на улицата.

 

Галерия