Тази подкрепа трябва да е за туризма след като влязат в сила новите мерки, заяви Табаков (третият отляво надясно)

Тази подкрепа трябва да е за туризма след като влязат в сила новите мерки, заяви Табаков (третият отляво надясно)

Целият туристически бранш в момента апелира за яснота при налагането на противоепидемичните мерки, които ще влязат в сила от 7 септември със заповед на министъра на здравеопазването. Ние ще настояваме над 110 млн. да отидат  като допълнителна помощ на туристическия бранш. Това каза през журналисти в Народното събрание народният представител от "Изправи сел БГ" Ние идваме" и член на Комисията по икономическа политика, иновации и туризъм Живко Табаков.

Той поясни, че 31,5 млн. от групата на ИБГНИ ще предложат да се заложат за PCR тестове за входящ и изходящ туризъм, както и за екскурзоводите, и планинските водачи. 

"Искаме държавата да предостави на самоосигуряващи се лица - правоспособни екскурзоводи и планински водачи, вписани в Националния туристически регистър, които са засегнати от спад на доходите от упражняването на професиите, безвъзмездни средства в размер до  6 500 000,00 лева. Парите следва да се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените заявления за подпомагане и реализирания доход от упражняването на дейността през 2019 г., но не-повече от 8 000 лева", допълни още Живко Табаков.

Народният представител заяви, че следващата седмица ще внесат към актуализацията на бюджета и искането държавата да предоставя на туроператори и организаторите на конгреси и търговски изложения безвъзмездни средства в общ размер на 25 млн. лева за разходи за PСR тест на туристи и за участници в организирани конгресни и събитийни прояви. 

Сред останалите мерките, за които от ИБГНИ ще настояват и ще подкрепят са: 75 млн. лева за фиксираните разходи, ставката от 9 % за ДДС да бъде запазена за още една година, удължаване на срока на действие на мярката 35 евро за субсидиране на седалка в самолетите, както и досега действащата мярка от 60/40 да бъде променена на 80/20. За тази цел от ИБГНИ ще водят активни разговори по тяхното прилагане с кабинета на служебното правителство.