Проблем е, че в началния курс на обучение имаме изключително слабо професионално ориентиране, смята Табаков

Проблем е, че в началния курс на обучение имаме изключително слабо професионално ориентиране, смята Табаков

Бъдещето е в развитието на дуалното обучение и на специалности, от които бизнесът има нужда и интерес. Това заяви кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков по време на поредното онлайн предаване "Избери посока на Бургас". Темата тази седмица бе "Образование".

"В момента само в Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника има такава практика, както и в IT гимназията, но там е малко под въпрос. Голяма част от срещите, които се правят и с Общината, и с Областна управа, са фиктивни, безрезултатни. Идеята е бизнесът сам да избира кои ученици и специалности ще финансира, след това да ги назначи на работа. Тези ученици си имат наставници от дадени фирми, които следят развитието им отблизо, имат поглед върху техните умения", каза още Табаков.

Кандидатът за кмет е убеден, че развитието на дуалното обучение минава през рязкото диференциране на професионалните училища. Това означава да няма припокриване на паралелки с една и съща професионална насоченост, както е в момента.

"Проблем е, че в началния курс на обучение имаме изключително слабо професионално ориентиране. Създаването на Център за ранно детско ориентиране, например, би бил правилна крачка в една по-дългосрочна стратегия и визия в сферата на образованието", допълни Табаков.

Общинският съветник бе категоричен, че трябва да се обърне внимание и на защитените паралелки и специалности, които са маломерни, както и да се иска финансиране за тях от държавата.