Избягвам да говора за подготовка за изборите, защото до тогава има повече от година, заяви Живко Табаков. Снимка Лина Главинова

Избягвам да говора за подготовка за изборите, защото до тогава има повече от година, заяви Живко Табаков. Снимка Лина Главинова

Живко Табаков е роден в Бургас през 1977 г. Има магистърска степен по международен бизнес от университет "Проф. д-р Асен Златаров". Преди това завършва специалностите "Управление на хотели и ресторанти" и "Бизнес администрация в туризма". От 1998 година работи в сферата на туризма. Управлявал и консултирал редица успешни компании.
От 2013 г. е заместник-областен координатор и общински председател на ПП "Движение България на гражданите" - Бургас. От началото на 2015 година до януари 2017 година е съветник в Политическия кабинет на министъра на туризма – Николина Ангелкова.
От октомври 2015 година е общински съветник от групата на Реформаторски блок и председател на Постоянната комисия по туризъм към ОбС - Бургас, член е на Консултативния съвет по туризъм към Община Бургас.
През 2016 година е избран за член на Националния съвет на ПП "Движение България на гражданите".

- Г-н Табаков, на свое заседание преди броени дни Националният съвет на ДБГ реши да замрази членството си коалиция "Реформаторски блок" за период от един месец. Поставихте и конкретни искания към останалите членове на Блока, които ако не бъдат изпълнени ще доведат до напускате на коалицията от ваша страна. Имаше ли драматизъм при вземането на това решение?
- Драматизъм нямаше. Никога досега не сме излизали толкова обединени след вземане на важно решение. По време на заседанието се чуха различни мнения. Но фактът, че ние сме силни, структурите ни по места са в кондиция надделя и това ни даде самочувствие, че не трябва да се притесняваме, ако известно време останем сами без коалиционни партньори.
Естествен е процесът на лидерите да търсят обединение в дясно, защото видяхме, че роенето в тази част от политическия спектър доведе до там, да остави голяма част от българите без представителство в Народното събрание. На последните парламентарни избори нито една дясна политическа формация не успя да премине процентната бариера и да има свой представител в парламента.
- Това решение следващата стъпка ли е в действията на ДБГ, които предприехте преди известно време? Тогава решихте, че може да участвате на предстоящите местни избори и като партньори на десни формации, които са извън Реформаторския блок?
- Решението за Реформаторско обединение за демокрация е идея на партия "Движение България на гражданите" и беше малка победа за бургаската ни структура. Организацията ни в Бургас е най-ощетената от участието си в Реформаторския блок. Колегите от коалицията на местно ниво не проявяват нужната активност и по-точно не изпълняват обещанията си към своите избиратели, затова аз и колегата ми - Стоян Грозев на предишния Национален съвет на ДБГ, след редица разговори стигнахме до общото решение, че на предстоящите избори през 2019 година всички структури на нашата партия да създават местни коалици.
Решението от миналата събота не е толкова продължение на решението ни за създаване на Реформаторско обединение за демокрация, колкото показва отношението ни към управлението на Бойко Борисов и решението, че ще бъдем опозиция на настоящато правителство. Ние наблюдаваме ежедневно скандалите, които се случват в страната. Колегите от Блока знаят нашето мнение. Последната капка преля, когато представители на Реформаторския блок в лицето на Петър Москов и Божидар Лукарски направиха среща с правителството и по-точно с вицепремиера Валери Симеонов. Това е абсолютно недопустимо като действие от наша гледна точка.
Търсихме предвидимост и коректност. По време на разговорите миналата събота имаше и много мнения още сега да напуснем коалиция "Реформаторски блок", но тъй като в политиката трябва да има предвидимост и коректност, решихме да замразим членството си в рамките на един месец. Ако през този период не чуем подкрепа от колегите си това, за това което сме предложили, "Движение България на гражданите" ще напусне Реформаторския блок.
- Един от мотивите ви за замразяване на членството ви е, че няма да участвате в органите на управление на коалицията, докато няма категоричност от страна на партньорите за - искане на незабавна оставка на Бойко Борисов. Това закъснял акт ли е, защото в предишния кабинет на Борисов реформаторите бяха част от управлението?
- Ние сме свидетели в проблема на управлението на Реформаторския блок. Той идва от това, че всички партии работеха в различни посоки. Това е и причината Реформаторския блок да не бъде представен в настоящото Народно събрание и да не бъде част от настоящото управление.
Мое лично мнение е, че в дясно, за да има ново обединение, трябва да бъдат много изчистени процесите и да има ясна позиция дали поддържаме настоящото управление или минаваме в опозиция с воля за реформи. Случващото се в дясно е последователен и логичен процес - първо "Да България", ДСБ, сега "Движение България на гражданите". Не изключвам и други колеги да ни последват и да напуснат коалицията.
- Напускайки Реформаторския блок, ако това се случи, след изтичане на едномесечния срок, който дадохте на вашите партньори не означава ли, че ДБГ ще се обърне към останалите десни партии, които останаха по една или други причина извън Блока?
- Движение България на гражданите и в момента, като част от Блока, търси обединение с другите партии извън коалицията. Проблемът с обединението в дясно е, че другите партии не препознават Реформаторския блок като формат на това обединение т.е. те смятат, че в това обединение има отношение про ГЕРБ. Затова естественно е този процес да продължи от името на ДБГ.
- Навременна ли е тази стъпка, като се има предвид, че местните избори ще се проведат през есента на 2019 година?
- Тя е продиктувана от определени действия. Това, което се случва в момента е в резултат от действията на колегите от Реформаторския блок.
- На последните няколко вота в Бургас Движение България на гражданите направи не малко отстъпки за сметка на колегите от Реформаторския блок и видяхме, какво се случи. Какво ще бъде поведението ви сега през този едномесечен период спрямо колегите ви от коалицията, докато тече ултиматума?
- Ние в момента нямаме отношения. Преди месец казах пред вас, медиите, че не срещат подкрепа от страна на колегите от Реформаторския блок. Аз съм прекратил разговорите с настоящото ръководство на СДС. През последните две години правихме компромиси с единственото желание да не разбиваме дясното пространство и да бъдем единни пред хората, които са ни гласували доверие.
Колегите от Реформаторския блок обаче не проявяват активност и това е видно чрез докладните записки, които са входирали в Общинския съвет, дори има задкулисни процеси, които бойкотират моята работа като съветник.
Точно колегите от Реформаторския блок и част от колегите от ГЕРБ бойкотираха докладната записка с предложение за обновяване на скулптурите в Морската градина.
- Готови ли сте да понесете негативите, които ще последват в резултат на предприетите от вас действия спрямо останалите в Блока в национален и в регионален план?
- Нормално е да се очакват загуби. Но и в живота, както в политиката, когато се разделиш с някого не знаеш, какво по-добро ще ти се случи.
- Как върви подготовката за местните избори през 2019 година?
- Избягвам да говора за подготовка за изборите, защото до тогава има повече от година. Но ние трябва да си отговорим на няколко въпроса - накъде ще се развива Бургас, как ще бъдат увеличени доходите, ще успеем ли да развием туризма, ще подобрим ли здравеопазването, ще решим ли проблема с паркирането в централна градска част, ще повишим ли контрола по отношение на чистотата на въздуха, ще работим ли за административно облекчение по отношение на малкия и среден бизнес, ще работим ли за Бургас? В момента Бургас е една добра фасада, но виждаме, че хората нямат доходи.
Пред ДБГ и пред мен като съветник стоят въпроси - какви алтернативи ще предложим на хората, за да може градът да се развива.