Още преди повече от месец от ДБГ се обявиха против увеличаването на заплатите на съветниците. Снимка Архив Черноморие-бг

Още преди повече от месец от ДБГ се обявиха против увеличаването на заплатите на съветниците. Снимка Архив Черноморие-бг

"Нека изведем дебата за увеличаване на заплатите на общинските съветници на улицата и хората да решат дали са съгласни да има такова увеличение или не", това предлага Живко Табаков - общински председател на партия "Движение България на гражданите" в Бургас.

На 17-ти октомври от ДБГ излязоха с решение против предстоящата увеличение на заплатата на кмета на Бургас Димитър Николов. Тя е обвързана с възнаграждението на председателя на ОбС и с тази на съветниците.

ДБГ против увеличението на заплатата на бургаския кмет

Докладната записка с предложението за увеличаване на заплатата мина на сесия на ОбС в края на октомври. "На сесията ресорният зам.-кмет по бюджет и финанси Красимир Стойчев не отговори на питането на нашите съветници, колко ще струва на бюджета на Общината увеличението на заплатите на съветниците. Затова сега входираме питане по този въпрос. След като получим отговора, ще входираме и докладна записка с предложение за промяна в Правилника на ОбС, който регламентира средствата, които един съветник получава. Сега те възлизат на 54% от възнаграждението на заплатата на председателя", коментира Живко Табаков.

От следващата седмица ДБГ започва подписка в Бургас. Тя е против увеличението на заплатите на общинските съветници.

"Предлагам и съветниците, които подкрепят увеличаването на заплатите им да направят такава подписка. Но и да обяснят на жителите на общината, какво ще им отнеме това увеличение като инфраструктурни, образователни и здравни проекти. Ако гражданите, които подкрепят увеличението на заплатите на съветниците са повече от тези, които ще подкрепят нас, ние ще се съобразим с това", допълни Табаков.

След събирането на подписите, те ще бъдат входирани в местния парламент с предложение за намаляване размера на възнагражденията на общинските съветници.