Не сме съгласни с начина, по който се предлага увеличаването на заплата на кмета, заяви Живко Табаков (в средата)

Не сме съгласни с начина, по който се предлага увеличаването на заплата на кмета, заяви Живко Табаков (в средата)

Скандално е предложението на група общински съветници за увеличението на заплатата на кмета на Бургас. Ние сме предлагали в началото на този мандат на Общинския съвет увеличение на заплата на кмета, защото той реално работи седем дни в седмицата. Но не сме съгласни с това тя да бъде 50% от заплатата на министър и да се индексира на всеки три месеца. Това реално ще утежни бюджета на Общината между 450 000 и 600 000 лева с осигуровките, които ще трябва да бъдат платени. Това заяви общинският председател на партия "Движение България на гражданите".

Група съветници входираха предложение за увеличаване на заплатата на кмета на Община Бургас Димитър Николов. Те предлагат месечното му възнаграждение да бъде обвързано със заплатата на министър. "Определя основно месечно трудово възнаграждение на кмета на Община Бургас в размер на 50% (петдесет процента) от максимално определения размер от възнаграждението на министър в Република България, считано от  01.01.2023 г., като се начислява и допълнително месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит в размер на едно на сто (1%) върху основното месечно възнаграждение. Необходимите средства да се планират в бюджета на Община Бургас, считано от 2023 г. като част от разходите за персонал на общинска администрация", гласи предложението за решение.

"Заплатата на министър в момента е 6 300 лева. През януари тя ще бъде 7 000 лева. Това означава, че заплатата на кмета ще бъде 3 500 лева. На председателя на ОбС 3 150 лева, а на общински съветник 1 700 лева. Заплатата на председателя е 90% от тази на кмета, а на съветниците - 54% от тази на председателя. В момента заплатата на съветник в местния парламент на Бургас е 1 000 лева. Дали избирателите ще са съгласни съветниците да получават по 1 700 лева за едно заседание на месец?", попита Живко Табаков.