Предложението ще бъде гласувано на сесия на ОбС. Снимка Архив Черноморие-БГ

Предложението ще бъде гласувано на сесия на ОбС. Снимка Архив Черноморие-БГ

Бургаският общински съветник Живко Табаков входира докладна записка в местния парламент с предложение за провеждане на Фестивал на маскарадните игри през октомври тази година.

"Известни са няколко опита да се наложат отново маскарадните игри в Бургас и региона, но липсата на опит и малкия мащаб на събитията не могат да постигнат желания резултат. Преди няколко месеца СНЦ "Българско е" и НПО "Общество за фолклор" заявиха интерес към провеждането на Фестивал на маскарадните игри в Бургас през третата седмица на октомври месец с продължителност три дни", пише в докладната записка на Табаков. Програмата на фестивала предвижда да има - улица на майстори - занаятчии, които са производители на маски и други тематични продукти, свободна програма с участието на художествени състави и местни кукерски групи, дефиле на кукерски състави и награждаване на участниците. Условието е до Улицата на майсторите да бъдат допуснати само дипломирани майстори занаятчии.

Целта на фестивала е да популяризира региона като интересна дестинация, да ускори развитието на община Бургас като национален център за културен туризъм, да се предостави възможност на деца, юноши и възрастни да се докоснат до един забравен обред, да окаже положителен ефект върху икономиката на региона – и най-важното - да съхрани българския дух чрез представянето на традиционни българските обичаи и занаяти.

В докладната си записка Живко Табаков предлага на колегите си в ОбС да гласуват "за" провеждането на този фестивал, а Община Бургас да бъде негов партньор и да осигури безвъзмездно сцена, която да бъде разположена на площад "Тройката".

Предложението на съветника ще бъде гласувано на сесията в края на юли.