Споразумението между БХРА и коалицията ще бъде подписано другата седмица

Споразумението между БХРА и коалицията ще бъде подписано другата седмица

Водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" във Втори многомандатен избирателен район - Бургас Живко Табаков и негови колеги от коалицията се срещнаха с представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА). Те обсъдиха възможностите за партньорство по теми, касаещи туристическия сектор. Живко Табаков, експерт в сферата на туризма, заяви, че "Изправи се! Мутри вън!" ще работи за преструктуриране на Министерството на туризма с цел по-голяма ефективност, преразглеждане на Закона за туризма и съпътстващите Наредби към него, статутът на Националните курорти, както и за дигитализация на маркетинга в туризма.

Даниела Давидкова от гражданската квота на коалицията подчерта, че лична нейна кауза е включването на сектор "Туризъм" в плана за Възстановяване и устойчивост. "30 млрд. трябва да стигнат до реалната икономика и да подкрепят хората. Не всичко е фасадни изолации и асфалт", допълни още тя.

Участниците в срещата се обединиха около това един процент от приходите в държавния бюджет от сектор "Туризъм" да се изразходват ефективно и целево за реклама на сектора.

"Преди няколко години на територията на България бяха създадени Организации за управление на туристическите райони. Ползите от тяхното създаване са България да се рекламира чрез туристическите райони, всеки с характерни ресурси и възможности за предлагане на различни видове туризъм. Така може да се отговори по-добре на очакванията, изискванията и интересите на различните пазарни сегменти. Също така чрез тях ще достигаме по-ефективно до потенциалните туристически пазари, особено далечните - чрез представяне на достатъчно големи по обхват райони, които са видими на картата и са разпознаваеми, както от българите, така и от чужденците. За съжаление към този момент те са тотално неефективни, защото подкрепата от страна на Министерството на туризма е минимална", коментира Живко Табаков.

Председателят на БХРА Георги Щерев изрази мнение, че експертният екип на Министерството на туризма досега е било с много нисък капацитет. Той обърна внимание на проблемите с банковото кредитиране на туризма, разрешенията за строеж, кадровото обезпечение и визовата политика. Сред останалите задачи за решаване в сферата на туризма от асоциацията акцентираха на необходимостта от обединението на бранша, промени в нормативната уредба за категоризацията и нов закон за туризма. От БХРА бяха подготвили документ, в който са разписани всички важни въпроси и предизвикателства пред туризма, по които, според експертите, трябва да работят депутатите от следващото 45-то Народно събрание.

Очаква се споразумението за съвместна работа между БХРА и коалиция "Изправи се! Мутри вън!" да бъде подписано следващата седмица.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!