Това са средства извън популярната мярка 60/40, уточни Живко Табаков

Това са средства извън популярната мярка 60/40, уточни Живко Табаков

Туристическият бранш ще има своята заслужена финансова подкрепа, коментира след продължилото 2 часа след полунощ гласуване на актуализацията на бюджета за 2021 г. депутатът от "Изправи се. БГ! Ние идваме" и член на парламентарната комисия по икономическа политика, иновации и туризъм Живко Табаков.

"Гласувахме 70 млн. лева да отидат за един от най-засегнатите от Ковид - 19 сектори в България. 60 млн. от тези 70 са безвъзмездни средства в подкрепа на хотелиери, ресторантьори, туроператори, турагенти и за всички предприятия в туризма; 6 милиона са за туроператори за възстановяване на неизплатени суми за нереализирани пътувания; 4 милиона лева за екскурзоводи като целева помощ", обясни Табаков.

Той уточни, че това са средства, извън популярната мярка 60/40, от които ще може да се възползва туристическият бизнес. През последния един месец от "Изправи се. БГ" настояваха за увеличаване на мярката от 60/40 на 80/20, помощ за фиксираните разходи на ресторантьорите и засегнатия бизнес, осигуряването на средства за PCR тестове за входящ и изходящ туризъм, както и за обезщетения на екскурзоводите и планинските водачи. Застанаха зад турическия бранш, като ясно заявиха, че затваряне и ограничаване на бизнеса може да става само след ясно разписани компенсации. По думите на Табаков гладуваните 70 млн. лева средства са пробив в политиката по отношение на туризма и глътката въздух за всички в бранша.