Живко Янакиев съобщи, че с 269 повече са обявените работни места в сравнение със септември 2018 година. Снимка Лина Главинова

Живко Янакиев съобщи, че с 269 повече са обявените работни места в сравнение със септември 2018 година. Снимка Лина Главинова

Продължаваме да сме донори на работна ръка в Европа. Дирекция "Регионална служба по заетостта" в Бургас към Агенцията по заетостта организира информационна среща за учащи, която ще се проведе на 30-ти октомври от 11.00 часа в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино". Тя е по проект "Национална EURES мрежа" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

"На 6-ти ноември е дата за явяване на интервю за работа в туристическия сектор на ФР Германия", припомни Живко Янакиев - директор дирекция "Бюро по труда" - Бургас. Предлаганите работни места са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Заплатата е 1600 - 2500 евро взависимост от професионалната квалификация и опит.

През месец септември броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда от Бургаска област е 5 850 души. В сравнение с предходния месец увеличението е с 548 души.

Общият брой на регистрираните безработни в дирекция "Бюро по труда" - Бургас към края на месец септември е 2 919 души, в Бургас те са 2 322 души.

Само за месец септември в дирекция "Регионална служба по заетостта" - Бургас са обявени 1215 свободни работни места, от които 1 180 на първичния пазар на труда. Спрямо септември 2018 г. на първичния пазар обявените работни места са с 269 повече, а на вторичния – със 136 по-малко. "Това е състоянието на пазара на труда в Бургаска област", допълни  Живко Янакиев. Сред най-търсените работни места са за шивачи, учители, общи работници и други.

Остава търсенето на медицински кадри - лекари, медицински сестри. Според Живко Янакиев, сега се навлиза в най-трудния период за търсене и възможности за работа, защото Бургас и регионът е силно зависим от туристическия сезон.

Прави впечатление, че по стартиралата програма за кариерно развитие в държавна администрация има слаб интерес. При обявените 56 свободни работни места, са заявили участие едва 24 души. Програмата дава шанс в продължение на 9 месеца кадрите да бъдат обучени, а след време да им се даде възможност да останат на работа. Може би по-ниското заплащане не ги мотивира да се включат в проекта, а да търсят работа в частни фирми, където заплащането е по-високо, смята Живко Янакиев - директор на дирекция "Бюро по труда" - Бургас.