Това ще е единствената гледка, която Николай ще вижда в следващите две седмици. Снимка Николай Георгиев

Това ще е единствената гледка, която Николай ще вижда в следващите две седмици. Снимка Николай Георгиев

Николай Георгиев се завърна на 30 април от Англия, което го прави един от хилядите наши сънародници (под активна карантина са 23 174 души б.а.), които в следващите две седмици ще е под задължителна пълна карантина. Забранено ще му е излизането по какъвто и да е повод. Николай е наясно с първите симптоми на коронавируса и обещава стриктно да следи за наличието на някои от тях, а "Черноморие" ще проследи неговите занимания в тези две седмици.

В самолета от Лондон до София - масови без маски

Според правилата на карантината, хората не могат да излизат въобще навън, единствено техните близки могат да ги обслужват като им носят храна, ако това е невъзможно същото може да бъде извършено и от Общините по места.

Неспазването на правилата може да струва на провинилия се глоба от 10 до 50 хил. лева, както дори и лишаване от свобода.

Николай е напълно наясно с тези правила и знае, че всеки един момент може да бъде проверен дали ги спазва.

На влизане в страната всеки попълва декларация, къде може да бъде открит през следващите 14 дни. Николай ще остане следващите две седмици в София, но въпреки че там има достатъчно близък човек, за да не застрашава живота му, е наел апартамент, в който ще пребивава. "Открих жилището случайно през сайт за отдаване на имоти под наем. Разгледах оферите, бях се спрял на няколко жилища, но след многократни разговори с брокери, установих че повечето обяви, бяха фалшиви. Един ден, попаднах на обява, която ми хареса. Обадих се на брокера и още с първия разговор разбрах, че е сериозен и ще свършим работата. След няколко кратки разговора относно детайли по апартамента, стигнахме и до консенсус. Собствениците се съгласиха с моите условия като те бяха наясно, че ще съм под карантина. Изготви се договор, който аз още в Лондон прегледах и буквално за 4 дена аз се сдобих с имот под наем", разказва Николай.

Единственият външен човек, с който той се е срещнал извън пасажерите в самолета, с който се прибра в страната е брат му, който му е занесал храна и ключовете на въпросното жилища. "Беше доста странно, защото не успяхме да се прегърнем. Говорим си през маски и от дистанция. Остави ми ключовете на земята, откъдето ги взех", разказва още Николай.

Занапред той смята да си поръчва храна от различни сайтове, която ще бъде доставяна до апартамента. Смята да се възползва, както от готова готвена храна, която предлагат много заведения в столицата, така и от услугите на онлайн супермаркетите. За разлика от мнозина под карантина Николай не мисли, че 14 дни е много време, а напротив, че те ще минат бързо още повече, че смята да запълни всекидневието си с любимите си занимание - спорт, готвене, четене на книги и гледане на филми.

Над 100 са досъдебните производства за неспазване задължителната карантина.