Голяма част от пътниците не са били с маски на борда на самолета. Снимки Николай Георгиев

Голяма част от пътниците не са били с маски на борда на самолета. Снимки Николай Георгиев

Въпреки че едни от последните случаи на заразени у нас с коронавирус са на българи завърнали се от чужбина, мерките за ограничаване на разпространението на заразата в самолетите продължават да не се спазват. Наш читател, който се завърна вчера с полет от от Лондон сигнализира, че в самолета пътниците масово не са ползвали маски.

"Имаше много българи, които очевидно се прибираха по родните си места. Направи ми впечатление, че нито на летището, нито в самолета, бяха с маски или пък спазваха дистанция, а за ръкавици да не говорим", споделя Николай Георгиев.

Английското летище "Гетуик", от където е излетял самолетът, преди кризата с COVID-19 бе второто по натовареност на Острова, днес обаче представлява призрачна картина. Работи само единия терминал, кафенетата и магазините са затворени. Полети се обслужват, макар и значително по-малко, а наши сънародници продължават да се прибират като само вчера следобед полетите до София са били три.

В UK е рано за разпускане на мерките, случаите на COVID - 19 са 161 145

"Пълен хаос, така бих определил картината от видяното по летищата вчера. Положителното е, че от полета не ни свалиха всички наведнъж, а на групи от по 50-тина човека. В София като кацнахме ми направи впечатление, че се спазваше много малка дистанция или почти никаква. Навсякъде разстоянието е от 2 метра, само у нас- един. Някакъв служител ти измерва температурата, но не ти казва колко е, за какво ти я мери. След това отиваш да ти попълнят документите от Министерството на здравеопазването, с които те поставят под 14-дневна карантина. Това добре, но бюрата на служителите са едно до друго, с минимално разстояние. Около 10 души са заети с това и не се чака много. Интересното беше, че всички които бяха без маски в полета, на слизане от самолета ги сложиха, явно знаеха за глобите в България (б.а вчера МВР отчете близо 15 хиляди глоби за неносене на предпазни маски б.а.)", разказва Николай. Той  ще прекара следващите две седмици изолиран в апартамент, който е наел, за да не поставя под заплаха здравето на близките си.

Във Великобритания броят на регистрираните случаи на коронавирус вече са 171 253. Активните случаи са 144 138, а смъртните вече са - 26 771, което прави 319 на 1 млн. население.

На Острова до днес са направени 763 387 теста за COVID – 19, което прави 11 245.

На 26-ти април с полет от Амстердам до София се прибраха 95 български граждани и няколко чужденци. Трима от пътуващите дадоха положителни проби.

Галерия