Жребият определи отборите, които ще готвят по двойки на 26-ти март. Снимки Авторът

Жребият определи отборите, които ще готвят по двойки на 26-ти март. Снимки Авторът

Жребий определи кой с кого ще готви във второто издание на кулинарния двубой, който ще се проведе на 26-ти март в кухнята на бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". Зад идеята за това кулинарно събития стоят информационен сайт "Черноморие" и кулинарният канал "Тихото готвене с Деси".

Темата на второто издание на този уникален по рода си кулинарен двубой е постни ястия. В началото на Великия пост православните християни се отказват от животински храни (месни и млечни) и в менюто им присъстват храните на растителна основа - варива, плодове, зеленчуци. С такива продукти предизвикваме и участниците в тазгодишното издание на кулинарния двубой. Той ще изправи един срещу друг три отбора, които са съставени от хоби готвачи и ученици от гимназията. Предизвикателството да готвят рамо до рамо с бъдещи шеф готвачи тази година приеха Детелина Минева - дизайнер в рекламна агенция "Портокал", Антоанета Димчева - психолог и Яна Зафирова - брокер на недвижими имоти.

Детелина обича да готви и да експериментира в кухнята. Антоанета организира тематични кулинарни вечери за приятели, като отделя поне месец на подготовката, за да да се запознае с конкретните ястия, които е избрала да приготви. Яна е вегетарианец, но няма проблем да приготви и месни ястия, и го прави редовно за нейното семейство. Оказа се, че Стела, момичето, с което тя ще готви също е вегетарианец.

Според жребият отборите, които ще участват в състезанието са следните: №1 Детелина Минева и Станислав Стоев от XI "в" клас, №2 Антоанета Димчева и Димитър Раев от XII "ж" клас, №3 Яна Зафирова и Стела Манолова от XI "г" клас.

Целта на кулинарния двубой е да даде възможност на учениците от гимназията да покажат умения при работа в екип с хора, с които не са работили досега. Така ще могат да демонстрират наученото до момента в условия на състезание, което ще им помогне при бъдещите им участия в конкурси и работа в кухня.

От своя страна хоби готвачите имат шанса да влязат в професионална кухня, каквато е тази на ПГТ, да обменят опит и идеи с бъдещи професионалисти. 

В началото на състезанието и трите отбора ще получат по една кошница с продукти, които са осигурени специално за кулинарния двубой от смарт ритейлъра Lidl. Във всяка кошница ще има ориз, гъби, пресен и стар лук, чесън, зелена салата, спанак, краставици, домати, репички, нахут, тахан, моркови, маслини, франзели, пресни подправки. Трите отбора трябва да приготвят по три порции салата, разядка и основно ястие.

Lidl от години работи, за да осигури по-качествени, здравословни и устойчиви хранителни продукти на достъпна цена. Това е залегнало в основата на политиката за осъзнато хранене, която е съществена част от стратегията за устойчиво развитие на Lidl. В тази връзка в началото на годината смарт ритейлърът стартира дългосрочна кампания #ХраненеСмисъл, с която разбирането за това как да се храним здравословно и същевременно с мисъл за природата ще достигне до повече хора.

Професионално жури ще оценява уменията на хоби готвачите и учениците. Те ще имат на разположение около 3 часа, за да приготвят и презентират ястията си. По време на кулинарния двубой в кухнята заедно с участниците ще бъде и Ганка Ангелова - преподавател по професионална подготовка в ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров".

Галерия