Така изглеждаха трибуните на стадиона по времето, когато шейховете мачкаха наред противниците си. Снимка Архив

Така изглеждаха трибуните на стадиона по времето, когато шейховете мачкаха наред противниците си. Снимка Архив

Всички български клубове и от трите футболни нива подновиха зимната си подготовка в очакване на пролетния дял от шампионата. Някои от тях дори изиграха първи контроли в търсене на оптималния вариант на игровия състав.

В този всеобщ "пейзаж" обаче липсва мъжкият тим на "Нефтохимик". След края на есенния полусезон във Втора професионална лиги някога легендарният "зелен" отбор и страшилище дори за столичните грандове потъна в зоната на здрача. Футболният клуб е в мимикрия и пред разпад.

Отбора преди нова година напуснаха голяма част от футболистите от основния състав, а малкото останали юноши в тима се броят на пръсти.

Последните, напуснали "потъващия кораб", са титулярът на "шейховете" Галин Димов, който вече е част от "Созопол", Вълчан Чанев, който ще играе за "Хасково", и Галин Ташев, поел към "Спортист" - Своге.

Така, при липсата на футболисти, предвидената за днес контрола с "Черно море" пропадна. Едва ли и занапред изобщо "шейховете" ще имат някакви проверки. Времето препуска, клубовете направиха своите селекции, а "Нефтохимик" на практика е дори и без ръководство.

Начело на клуба е бизнес дамата Анелия Златкова, която стана мажоритарен собственик на "Нефтохимик", придобивайки 81% от акциите.

През октомври м.г. тя се опита да опровергае за скандал и освобождаване на всички футболисти и треньори от мъжкия отбор. Месец по-късно играчите бойкотираха гостуването на "„Лудогорец 2" заради неизплатени възнаграждения, а за Разград отпътуваха едва седем футболисти – все момчета от школата.

От ноември бяха назначени нов старши треньор и спортен директор в лицето на Диян Дончев и Николай Димитров.

15 минути преди началото на последния мач за 2020 г. "шейховете" излязоха и играха за едната чест при загубата от "Спортист" с 2:4. Напуснаха стадион "Ефбет Арена", изпълнили задължението си, но без да получат изработените си възнаграждения.

След края на мача помощник треньорът Николай Кръстев изригна и заяви пред камерите, че футболът в Бургас е пародия – няма доктор, няма домакин, няма медикаменти, няма и възнаграждения за труда на момчетата. И огорчен подаде оставка. Същото сториха изпълнителният и административният директори.

Всъщност кой остана в оперативното ръководство и какво е бъдещето на клуба?

Отговор няма, всичко е в зоната на здрача.

Засега единственият спасителен брод за "Нефтохимик" е Анелия Златкова. Като мажоритарен собственик бизнес дамата трябва най-после да излезе пред феновете и обществеността, и открито да отговори ще оцелее ли "Нефтохимик". Или агонията му ще продължи само до втория пролетен кръг.