В пощата могат да се изпращат писма и малки пратки от днес. Снимки Авторът

В пощата могат да се изпращат писма и малки пратки от днес. Снимки Авторът

Две седмици, след като хакерска атака изкара системата на "Български пощи" ЕАД "извън борда", вече част от услугите са възстановени. Плащанията на сметките за ток, но само за абонатите на "Енерго Про", е възможно от днес. Плащането на останалите битови сметки за ток към другите две дружества, за вода, все още не е възможно. От днес започна доставката на международни пратки и колети, за които не се дължат вземания.

Изпращането на малки колети и пратки в рамките на страната от юридически лица и физически лица също е възможно от днес, но се оказва, че не е толкова лесно. Репортер на "Черноморие" изпробва как става това, за да го опишем в три кратки стъпки. След като от две седмици не можем да изпратим документи по пощата, днес това стана възможно, макар и с известни условности.

Първа стъпка - отидох до най-близкия клон на "Български пощи" (ПС Бургас - Център, известна още като Старата поща б.а.). Попитах служителка на гишето "Пратки и писма" как да изпратя писмата препоръчано. Първоначалната реакция бе: "Не може да изпратите пратка или писмо". Запазих самообладание и й отговорих, че в сайта на "Български пощи" ясно е упоменато, че тази услуга е възстановена, макар и след заплащане по банков път. Служителката ме препрати към началника си. Писмата ми бяха взети, претеглени и ми бе посочена сумата, която трябва да преведа 4.65 лева (за три препоръчани писма). След това ми предоставиха приемно-предавателен протокол, на който трябваше да опиша името и адреса на получателя за всяко писмо по отделно. Това по принцип се прави от пощенския служител. Сега обаче той няма достъп до системата и описването на писмата се извършва от изпращача. Както се казва - той се превръща постепенно в пощенски служител. След попълването на протокола ми обясниха, че трябва да отида до избрана от мен банка и да направя превод по сметката на "Български пощи", след което да се върна с платежното, което удостоверява, че съм превела заветните 4.65 лева за услугата и чак след това писмата ми ще потеглят към адресата си, а аз ще получа копие на попълнения от мен протокол. Обясних, че няма да ходя до банката, а ще направя електронно банкиране. В този момент три служителки буквално гракнаха в един глас: "Това не може да го направите". Наложи се да им обяснявам, че това е по-бързият, лесен начин и безплатен начин за мен. Опитах се да им обясня, че след като правя преводи по този начин, няма да отида на гише в банка, където ще ми вземат като такса за превод по-голяма сума от тази, която ще платя за услугата им. Наложи се да се намеси началникът им. Жената се обади в счетоводството, оттам й казаха, че може.

Втора стъпка - прибрах се в офиса, за да направя електронния превод на сумата. Отне ми минути. След като видях, че преводът е осчетоводен, се обадих на телефонен номер, който ми бяха дали от пощата, за да им съобщя, че операцията е извършена.

Трябваше да изчакам да ми върнат обаждане, че парите са влезли по сметката на пощата. За щастие това отне около 30 минути.

Трета стъпка - след като ми се обадиха от пощата, че парите са при тях, трябваше да отида до Старата поща, за да взема копие от приемно-предавателния протокол, който беше обработен от служител на пощата.

Трите писма спокойно потеглиха тази вечер. Тъй като се задават три почивни дни, те ще бъдат получени от адресатите на 3-ти май, вторник.

След сагата с хакерската атака на пощата, днес се почувствах като спечелила малка победа! Оказа се, че тези, които са разбрали, че могат по този начин да си изпратят пратките и са го направили днес, се броят на пръстите на едната ми ръка.

Кога системата на пощата ще заработи изцяло обаче никой не е в състояние да каже!

Галерия