Щоленът е типичен коледен сладкиш за немскоезичния свят. Снимки Chef Димитър Боев

Щоленът е типичен коледен сладкиш за немскоезичния свят. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

Миналата година представихме за първи път рецептата за коледен щолен. Тя предизвика интереса на нашите читатели и мнозина приготвиха щолен за празника. Сега, 13 дни преди Рождество Христово, отново представяме рецептата на Chef Боев за традиционния за немскоезичната кухня десерт - коледен щолен.

 

Щолен с марципан

Необходими продукти:

500 грама брашно (препоръчвам "София мел" пшенично брашко екстра тип 500 - за сладкиши)

60 грама захар

3 яйца

150 грама масло

150 грама мляко

15 грама свежа мая (препоръчвам мая на кубче)

3 грама сол

 

За плънката:

250 грама марципан по желание (Марципан за готвене се намира трудно. Може да вземете марципан за директна употреба. Всяка опаковка е с грамаж от 100 грама и се продават в големите вериги магазини. Ако не намерите марципан, щоленът ще бъде само с плодовед и ядки)

70 грама стафиди (препоръчвам златна стафида)

60 грама сушени кайсии

70 грама фурми

50 грама сушени сливи

100 грама бърбън или ром (Препоръчвам червен български ром. Малки бутилки от по 200 грама се продават в магазините за алкохол)

80 грама сурови орехи

90 грама сурови бадеми

 

За сиропа:

150 грама бяла кристална захар

100 грама вода

50 грама масло

20 грама ром

 

За намазване:

2 жълтъка

10 грама вода

готварска сол

 

За поръсване:

пудра захар

 

Начин на приготвяне

За плънката:

1. Нарежете сухите плодове на малки парченца. Сложете ги в купа, залейте ги с рома и ги оставете да се накиснат за около 2 часа.

За сиропа:

1. Сложете продуктите за сиропа в малка тенджера и ги оставете да заврат. Гответе пет минути на среден огън докато сместа се сгъсти и образува сироп. Сиропът може да приготвите, докато печете щолените във фурната.

За тестото:

1. В купа с помощта на миксера разбийте яйцата, след това добавете захарта, млякото и маята (в една малка купичка сложете маята, разтворете я в малко мляко и изчакайта да се разтвори преди да я прибавите). Постепенно започнете да добавяте брашното и солта.

2. Щом се оформи тестото, започнете да добавяте предварително разтопеното масло (то трябва да е течно, но да не е горещо) и месете с ръце. Тук е важно маслото да се добави постепенно, а не цялото наведнъж. През цялото време месете тестото, докато то абсорбира маслото.

3. Прецедете плодовете, които са се накиснали в рома и ги прибавете към тестото. Замесете. Добавете към тестото и нарязаните на ситно бадеми и орехи.

4. Месете тестото в купата за около 5 минути.

5. С намазнени ръце извадете тестото от купата. То трябва да е много меко и може да лепне леко. Поръсете с брашно вашия работен плот и продължете да месите тестото още 5 минути.

6. Върнете в същата купа тестото, като преди това сте намазали дъното и стените й с масло. Покрийте купата с кърпа и го оставете да втаса за 2 часа. За да втаса тестото, трябва да има нужната температура в стаята/кухнята, където работите.

7. Извадете от купата вече втасалото тесто и го разделете на 4 топки на работния плот, който сте набрашнили с брашно.

8. Разточете с точилка всяка топка, така че да се образуват кръгове с дебелина 2 сантиметра.

9. В средата на всеки кръг сложете нарязан на парчета марципан.

10. Завийте разточения кръг като руло, така че марципанът да остане по средата, а мястото, където тестото се слепва, да се падне от долната страна.

11. Преместете щолените в тава, чието дъно е покрито с кърпа или с хартия за печене, покрийте ги отгоре с друга кърпа и ги оставете 2 часа да втасат.

12. Премесете втасалите щолени в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете със смес от жълтък, сол и вода (Ако сте оставили щолените да втасват в тава, чието дъно е покрито с хартия, може да ги опечете в същата тава, катоги намажете преди това).

13. Печете на 190-200 градуса за 20-25 минути в предварително загрята фурна.

15. Извадете изпечения сладкиш, след което го надупчете с нещо тънко и остро (може да използвате клечки за зъби) на няколко места и го намажете със сиропа, който сте приготвили. Целта е щолените да поемат достатъчно сироп, за да придобият допълнително сладост.

16. Щом се охладят достатъчно, поръсете с пудра захар и се насладете на създаденото от Вас коледно изкушение. Да Ви е сладко!

Галерия