Водата е живот, а приемът й задължителен за здравето. Снимката е илюстративна

Водата е живот, а приемът й задължителен за здравето. Снимката е илюстративна

Водата е източник на живот. Можете значително да подобрите благосъстоянието си, като пиете правилното количеството вода, от което тялото ви се нуждае ежедневно. Ето как да го направите.

Определяне на количеството

Някои експерти говорят за два литра вода на ден, докато други - литър и половина. В интернет можете да срещнете още повече мнения, но всички те са далеч от истината. Проблемът е, че всеки има различно телесно тегло. Приемът на вода от детето е по-малък от този на възрастен, защото децата тежат по-малко.

Има специална формула, по която можете точно да изчислите колко вода трябва да пиете на ден, за да се чувствате отлично. Трябва да умножите 30 милилитра по теглото си в килограми. Например, вие тежите 50 килограма. 50*30=1500. оказва се, че трябва да пиете точно литър и половина вода на ден. Децата могат да пият малко повече, защото метаболизмът им е по-интензивен.

Отчитане на общото състояние на тялото

Както вече споменахме, децата могат леко да увеличат количеството течности, които пият, защото са по-активни. Тези фактори включват текущото време и активността ви като цяло. Ако спортувате, количеството на консумираната вода се увеличава. Същото важи и ако навън е горещо, защото част от водата се губи чрез изпотяване.

Ако често се подувате, тогава количеството вода, получено според формулата, може да бъде намалено. Ако не ви причинява дискомфорт, продължете да пиете толкова, колкото препоръчва формулата. Излишната вода е вредна, защото ускорява загубата на полезни минерали.

Кога и как да пием вода?

Влагата, доставяна на тялото чрез алкохол и кафе, действа в обратна посока. Тези лоши навици трябва да бъдат преодолени, тъй като това събаря целия режим на прием на вода. Ако не изпитвате проблеми с липса или излишък на вода в тялото, това не означава, че можете да пиете много кафе и алкохол. Тези продукти убиват вашата красота и здраве.

Не чакайте да ожаднеете. Пийте вода на час, следвайки график. Разделете приема на вода на 6-8 части. Оказва се, че възрастен ще трябва да изпие около 8 пъти пълна чаша от 250 милилитра. Ако това ви е много, можете да разделите количеството на два приема - така ще бъде още по-добре.

Не пийте вода по време на хранене, защото забавя храносмилателния процес. Ако не можете без нея, тогава използвайте минерална. Водата трябва да е възможно най-топла, тоест със стайна температура. Студената вреди на храносмилането.

Изпийте 1-2 чаши вода веднага след като се събудите. Не пийте на големи глътки, а спокойно, особено ако сте на тренировка. Чаят, соковете и други подобни не се считат за чиста вода, така че не могат да бъдат взети предвид при следване на нормата.