Баницата с ябълки сервирайте с купичка със сладолед. Снимки Chef Димитър Боев

Баницата с ябълки сервирайте с купичка със сладолед. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Баница с ябълки


Необходими продукти

 

За сладоледа

200 гр. мляко

100 гр. сметана

60 гр. захар

4 жълтъка

70 гр. мед

сол

 

За ябълковото пюре

600гр ябълки червени

120 гр. мед

70 гр. вода

канела

шипка сол

зехтин


За баницата

40 гр. кори за баница

20 гр. масло

30 гр. фина захар


За муса

200 гр. пюре от ябълки

100 гр. мляко

3 жълтъка

200 гр. сметана

2 листа желатин

90 гр. захар

 


Начин на приготвяне

Млякото, сметаната и ванилията загрейте в тенджера. Захарта и яйцата смесете и бъркайте, след което започнете да прибавяте на бавна струя от млякото и сметаната, да се темперират. Върнете сместа на котлона и прибавете меда и солта. Гответе цялата смес до 85 градуса по целзий. Прецедете и оставете да се охлади в купа с лед, като бъркате непрекъснато. Ако нямате машина за сладолед, просто поставете във фризера и на всеки 10 минути разбърквайте сместа.

Ако фризерът ви е прекалено силен и сладоледът замръзва, изкарайте го около 1 час преди сервиране да отпусне, разбъркайте добре и върнете във фризера, за да е хубав и мек за сервиране. Това е много важно, защото някои сладоледи замръзват.

За да направите пюрето обелете и нарежете ябълките на парчета и сложете в горещ тиган със зехтин, за да се запекат и добият цвят. Прибавете всички основали продукти и гответе на среден огън с капак .докато ябълките не станат меки. Когато са готови, ги блиндирайте и минете пюрето през ситно сито.

След това накиснете желатина в студена вода. Загрейте пюрето и млякото в тенджера. Захарта смесете с жълтъка и разбъркайте, започнете да прибавяте на бавна струя сместа с ябълки към яйцето. Върнете сместа на котлона и бъркайте, докато не се сгъсти още. Когато е готова прецедете през цедка и оставете да се охлади до 60 градуса и прибавете желатина и бъркайте да се разтвори.

Разбийте сметаната, но гледайте да е мека, а не пребита и след това смесвайте ябълките към сметаната и бъркайте внимателно да стане хубав мус. Оставете в хладилника за няколко часа да стегне.

Нарежете корите на 7 квадрата със 7 см големина и ги сложете на тава покрита с хартия за печене. Намажете с разтопено масло и поръсете със захарта, покрйте с още един лист хартия за печене и затиснете с две лъжици да не излети хартията при петене. Пече се на 140-150 градуса за максимум 10 минути, за да са хубави тънки и златисти.

Извадете и оставете да изтинат.

Преди да сервирате разбъркайте крема малко и го сложете в пош за шприцоване. Поставете малко мус на дъното на чинията след това сложете един лист върху него крем и така направете на етажи като последното, поръсите с пудра захар. Сервирайте на момента заедно със топка сладолед  отстрани.

Галерия