Рецептата е сезонна, защото се приготвя с кайсии, които зреят през лятото. Снимки Chef Димитър Боев

Рецептата е сезонна, защото се приготвя с кайсии, които зреят през лятото. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Бриош с кайсии

 

Необходими продукти

За бриоша

250 гр. брашно тип 550

5 гр. сол

40 гр. пудра захар

5 гр. суха мая

34 гр. мляко

100 гр. яйца

150 гр. масло

 

За тартата

150 гр. тесто за бриош

200 гр. кайсии

40 гр. кафява захар

60 гр. сметана

10 гр. масло

лимонова кора

 

Начин на приготвяне

За бриоша - смесете брашното, пудрата захар и солта и разбийте с миксера. Затоплете млякото и разтворете маята в него, след което ги прибавете към брашното и продължете да бъркате. Прибавете яйцата и оставете да стане хубаво тесто. Нарежете маслото на кубчета и го оставете да омекне. Започнете да го прибавяте поетапно към тестото като продължавате да бъркате миксера докато се инкорпорира добре. Преместете в купа и оставете да втаса.

За тартата - вземете 250 гр. от тестото и го разстелете върху предварително намаслена тавичка с диаметър 22 см. Оставете да почине за 30 минути. Загрейте фурната на 180 градуса и запечете тестото за 5 минути. Извадете, поръсете с кафява захар и сметаната и го върнете обратно във фурната за още 10 минути. Когато захарта започне да се карамелизира, извадете отново и наредете предварително разполовените кайсии отгоре. Поръсете отново със захар и върнете във фурната за около 15 минути.

Извадете сладкиша и оставете на решетка да изстине добре. Сервира се студен най-добре с бита сметана с ванилия.

Галерия