Готовата смес нарежете във форма, която харесвате. Снимки Chef Димитър Боев

Готовата смес нарежете във форма, която харесвате. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Карамелени бонбони

 

Необходими продукти

250 гр. захар

80 гр. сметана

80 гр. хубаво солено масло

4 гр. едра сол

2 пръчки ванилия


Начин на приготвяне

Вземете една малка тавичка и дъното й намазнете с олио, сложете отгоре хартия за печене.

В тиган изсипете захарта, поставете го на загрят котлон, докато се получи сух карамел. В отделен съд загрейте леко сметаната и прибавете ванилия, като преди това направете разреж по дължината на пръчките, за да поеме сметаната от аромата й.

Когато карамелът стане тъмен на цвят, прибавете сметаната и бъркайте за около 5 минути, за да се сгъсти. Махнете тигана от котлона, прибавете към сместта маслото и солта и бъркайте, докато се получи еднородна смес. Готовата смес изсипете в приготвената тавичка и оставете на хладно място за около 2 часа, за да се стегне сместта. След това извадете сместа с хартията и нарежете с остър нож в желаната от вас форма.

Галерия