Пилешкият пастет е чудесна разядка и се приготвя бързо и лесно. Снимки Chef Димитър Боев

Пилешкият пастет е чудесна разядка и се приготвя бързо и лесно. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Пилешки пастет


Време за приготвяне 15 минути, 4 порции
 

Необходими продукти

400 гр. пилешки дробчета

100 гр. лук

1 скилидка чесън

20 гр. масло за готвене

100 - 150 грама масло за пасирането

150 гр масло за запечатване

дафинов лист, мащерка

черен пипер и сол на вкус

коняк или уиски

Начин на приготвяне

В тенджера загрейте маслото и изчакайте да се сготви малко, целта е да се затъмни леко, и да има аромат на френски фъстъци – нуазет - много използвана техника в кухнята на старите ресторанти в София. Щом е готово, прибавете вътре лука и чесъна, нарязани на ситно и гответе за около 3 минути, като го подправите. Почистете дробчетата и ги добавете към останалите продукти и ги гответе 3 минути в маслото. Прибавете коняк или уиски, и го оставете да се изпари. Щом алкохолът се е изпарил, прибавете до 100 милилитра вода (максимум). Не прекалявайте с нея, защото пастетът ще стане много течен. Оставете водата да заври дръпнете тенджерата от котлона, покрийте я с капак и оставете за 5 мин настрана.

Преди да се пасират дробчетата, извадете дафиновият лист. Пасирайте и прибавяте другата част от маслото важно е то да е на стайна температура. Трябва да се получи хубава гладка смес. Подправете с още от подправките, ако е нужно.

Разпределете го в купички или бурканчета и го приберете в хладилника да стегне за 2 часа. След 2 часа, ако пастетът е стегнал, полейте го отгоре с разтопено масло с подправки - така ще се запечата за по дълго време. Сервирайте студено с топло хлебче.