Това е подходящ десерт за горещите летни дни. Снимка Chef Димитър Боев

Това е подходящ десерт за горещите летни дни. Снимка Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Прасковена пита

 

Необходими продукти

За тестото

200 гр. брашно

130 гр. кристална захар

2 гр. сол

100 гр. студено прясно масло

 

За плънката

80 гр. орехи

60 гр. масло за намазване на тавата

5 праскови

100 гр. мед

5 гр. мента

20 гр. лимонов сок

щипка канела

щипка сол

 

Начин на приготвяне

Смесете всички продукти, докато се получи суха хубава смес почти като пясък, след което я оставете в хладилника за 15 минути да се охлади. През това време в тиган запечете добре орехите, след което ги натрошете на едро. Нарежете прасковите на полумесеци в една купа и си поръсете с меда, лимоновия сок, запечените и нарязани орехи, канелата, солта, ментата, която може просто да накъсате и оставете за около 5 минути да поемат ароматите. Намажете дъното на една една тава с масло, изсипете плънката, така че да покрие дъното на тавата и изсипете отгоре сместта. Пече се на 180 градуса за 35-40 минути, докато стане златиста коричката.