И тази година в семейния хотел посрещат туристи от страната и чужбина. Снимки Личен архив

И тази година в семейния хотел посрещат туристи от страната и чужбина. Снимки Личен архив

Думите ваканция, плаж, море стават бързо оборотни, когато се зададе лятото. По-предвидливите планират лятната си отпуска с месеци по-рано. От една страна, заради отстъпките при ранни записвания, от друга, за да са сигурни, че ще летуват, там, където искат. И ако туристите тръгват към морето с идеята за безгрижна и незабравима ваканция, то пред собственици на хотели, на ресторанти, на капанчета и всякакви търговски обекти, които работят основно лятото, предизвикателствата тепърва предстоят.

В началото на всеки сезон като гейзер изригват станалите вече традиционни проблеми, които вместо да намират решение, се задълбочават. От Министерството на туризма обещават как ще облекчат визовите режими, как ще затегнат контрола, крайният резултат е - ръст на туристи и на сезона, въпреки държавата! Зад положителните резултати, които отчитат от Министерството на туризма обаче стоят нерви и разходи от страна на заетите в бранша, за които всеки сезон е ново предизвикателство.

С проблемите се опитват да се справят за поредна година и в семейния хотел "Бриз" в Созопол. Разположението му го прави атрактивен за семейства с деца. Той се намира на 50 метра от плаж "Хармани", на 5 минути от Централния плаж и на 8 минути от центъра на града. Хотелът посреща туристи от 2005 година в периода от средата на май до средата на септември.

"За втора поредна година забелязваме, че през юни е налице т.нар. уикенд туризъм. Хората идват само за почивните дни. През юли и август нещата са различни. Резервациите са предимно за 4-5 нощувки. Имаме доволни клиенти, някои от които вече десет години почиват при нас, но и ние, като останалите колеги срещаме трудности", сподели управителят на хотела Димка Жекова. Сериозен си остава проблемът с паркирането. Ако до миналата година от Общината са им дали възможност да ползват срещу заплащане 10 паркоместа в непосредствена близост до хотела, тази година нещата са коренно различни. "Предплатихме места на частен паркинг, който се намира на около 700 метра от хотела. Нашите гости си плащат, за да си оставят колите там, но ги притеснява факта, че трябва в жегата да влачат куфари в двете посоки в началото и в края на почивката си", допълва Димка Жекова.

Според собственици на хотели в Созопол, които не разполагат със собствен паркинг, проблемът с паркирането може да се реши. За целта от Общината могат да изградят т.нар. буферни паркинги, на които туристите да паркират автомобилите си и да ползват шалът автобус, който да ги остави до хотела. Така ще се разтовари и трафикът през сезона.

"Плащаме си местните данъци и такси, туристическеския данък, но въпреки това не срещаме нужната подкрепа. Явно за местната власт са по-важни избирателите, а не бизнеса и по този начин се настройват местните жители срещу хотелиерите и ресторантьорите", допълва Димка Жекова. В Созопол като в повечето морски градове не малка част от жителите дават стаи под наем. Малцина обаче са тези, които са си регистрирали къщите в Общината и плащат за тях туристически данък. Което рефлектира върху хотелиерите и продължава т.нар. нелоялна конкуренция.

Заетите в туризма трябва да се справят, не само с нелоялната конкуренция, но и с показването в медиите само на негативните случаи. Хотелиерите и ресторантьорите се оплакват, че в публичното пространство не се показват добрите практика в туризма.

За поредна година в хотел "Бриз" имат проблем с наемане на персонал. Почти цялата фамилия на Димка Жекова работи в хотела, за да може да обслужва качествено туристите. Заради некоректни работодатели се създава лош имидж на целия бранш. От друга страна има и некоректни служители. "Затова трябва да се направи портал, в който да се качва информация, както за некоректни фирми, така и за персонала. За да могат и двете страни да се предпазят", смята Димка Жекова.

В ръководения от нея хотел се предлагат двойни и тройни стаи, ателиета и апартаменти с изглед към морето. В цената на нощувката е включена закуска от меню, която се приготвя на момента. Хотелът е един от малкото, в които се предлагат два варианта за вечеря - ястия от менюто и тристепенно меню на цена от 20 лева, което  се заявява предварително.

Въпреки че са само с 3 звезди, в хотела се гордеят, че качеството на услугите и обслужването при тях е по-добро в сравнение с някои четиризвездни хотели. Затова и редовните им клиенти не пропускат сезон. Освен българи, в хотела са радват това лято и на румънски, и на френски туристи, и на чешки туристи. Миналата година при тях са отсядали и неорганизирани туристи от Австралия, САЩ и Перу.

Галерия