Празнично осветени са улиците в Кордоба. Снимки Мария Горанова

Празнично осветени са улиците в Кордоба. Снимки Мария Горанова

В Испания празниците се посрещат по-различно, отколкото в България. Испанците нямат такива стриктни традиции за Бъдни вечер и за Коледа, като у нас. "Важното е на трапезата да има луксозни храни и да е красиво подредена масата", сподели Мария Горанова, която от години живее в Кордоба.

На испанската трапеза по време на празниците не може да липсват хамон и скариди и поне една от традиционните супи - Cocido de Navidad или рибена супа. "Cocido de Navidad" (коледнa супа) съдържа месо - говеждо, свинско или птиче, кюфтета, различни колбаси, бобови растения, зеленчуци, които в зависимост от района са различни.

Много е важен добре приготвеният фюмет и към него се прибавя бяла риба (например треска или хек), скариди и миди, лук, моркови, праз, смачкан домат, подправки и малко бяло вино. "Някои хора предпочитат вместо риба да прибавят морски дарове като скариди и калмари. Друга интересна, при това вековна традиция, е построяването на Belén: Белен означава пластично възпроизвеждането на сцени от раждането на Исус Христос. Първото коледно празненство, на което е поставена сцена на Рождество Христово е на Бъдни вечер през 1223 г.", допълва Мария. Според нея е трудно е да се спазват българските традиции в Испания, особено ако говорим за смесено семейство от българин/ка и испанец/ка.

"Но за празниците тук правим кьопоолу за Бъдни вечер и тракийска салата за Коледа, както и баница с късмети", допълва Мария.

"В Колумбия се правят novenas - 9 дни преди Коледа започват да се събират семействата и се молят заедно, четат молитви и пеят песни, сподели Ангелина Горанова, която живее в Богота. По време на празниците местните хапват buñuelos - пържени кръгли понички сладко - солени и natillas, което е като желиран пудинг. На трапезата се слага и lechona, пълнено прасенце или пуешка шунка смесена със сушени плодове. Подаръците се отварят на 24-ти декемвре вечерта. "За Бъдни вечер ние приготвяме някое постно ястие или предястие, миналата година направих кьополу", допълва Ангелина Горанова.

Галерия