Неработещата от години Морска гара се превърна в Кризисен център за украинците. Снимки Архив Черноморие-бг

Неработещата от години Морска гара се превърна в Кризисен център за украинците. Снимки Архив Черноморие-бг

В края на всяка годината волно или не си правим равносметка за изминалите 365 дни. В началото на годината едва ли някой е очаквал цените на стоките от първа необходимост да растат толкова бързо, да се извият опашки за бензин, а цената на тока за бизнеса да върви всеки ден само нагоре. И ако икономическата криза и последвалата я инфлация бяха някакси очаквани, никой не подозираше, че в Украйна ще избухне война, а стотици хиляди украинци ще напуснат само за дни домовете си.

Тази война засегна и Бургас, и региона. Още от края на февруари десетки майки с деца, възрастни, пристигнаха в града и областта, за да потърсят спасение от войната. Истинска вълна на съпричастност увлече живеещите тук. Кампании за събиране на дрехи, на стоки от първа необходимост, на хранителни продукти, на бебешки храни и памперси буквално "валяха" една след друга. Неработещата от години сграда на Морска гара се превърна в своебразен Кризисен център, където украинците можеха да потърсят хранителни продукти, да подадат документи за статут за временна закрила и да потърсят работа.

Десетки хотели по цялото Черноморие приеха избягалите от войната, а хотелиерите получиха средства за всеки настанен при тях украинец. Естествено този процес не мина гладко, имаше напрежение между държавата и хотелиерите. И украинците, които бяха настанени в хотели настръхнаха, когато им казаха, че ще бъдат преместени в лагери или бази във вътрешността на страната. Така се стигна до компромисен вариант и тези, които бяха в най-голяма нужда бяха оставени в морските хотели.

На фона на войната в Украйна, мигрантския поток от изток не спря. Десетки афганистанци, сирийци, мароканци продължиха да преминават нелегално през страната ни. Почти всяка седмица гранични полицаи успяваха да предотвратят незаконен трафик. За жалост при една от полицейските гонки загинаха двама бургаски униформени.

Атанас Панайотов Градев, 43-годишен, командир на отделение в сектор "Охранителна полиция" към Първо Районно управление, с 18 години стаж в системата на МВР и Йордан Радостинов Илиев, старши полицай в сектор "Охранителна полиция" също в Първо РУ, със 7 години стаж загинаха на 25-ти август сутринта при изпълнение на служебния си дълг. Автобус с 47 мигранти, които са влезли незаконно у нас, прегази автомобила, в който са били двамата полицаи. Те са направили опит да спрат автобуса, който е успял да премине през два поста на Гранична полиция и не се е подчинил на разпореждането да спре. Зад волана е бил сириец от центъра за бежанци в Харманли.

След войната и мигрантския поток, и ураганът не подмина Бургас и Поморие. Навръх 17-ти септември ураганен вятър със скорост 100 км/час се изви над двата морски града. Природата нанесе сериозни щети - счупени клони, повалени дървета, смачкани автомобили, унижощени декари лозови масиви край Поморие.

Въпреки кризите и загубите, остава надеждата, че следващата година ще бъде по-добра и по-щедра. Тя трябва да донесе и развоя на политическата криза у нас, чието решение още не е намерено.

Със сигурност през 2023 година ще има поне един избор - през октомври ще се проведат местните избори. А дали междувременно ще има и още едни извънредни парламентарни, само волята на политиците и времето ще покаже!

Галерия