От 1 кг. брашно се получават два козунака по 500 грама. Снимка Десислава Георгиева

От 1 кг. брашно се получават два козунака по 500 грама. Снимка Десислава Георгиева

Каква е тайната на домашно приготвения козунак? Този въпрос си задават мнозина, които обичат да похапват козунак на празника, но досега не са се опитвали да замесят нито веднъж. Често  пъти притесненията са, че няма да се получи хубав козунак на конци, като този, който продават във фурните. Повярвайте те, ще се получи. Нужно е желание и качествени продукти. И не експериментирайте с количеството на съставките, а следвайте стриктно дозите и стъпките. Замесите ли веднъж, повече няма да посегнете към козунаците, които се продават.

Ето и една рецепта за домашно приготвен козунак. Всяка стъпка може да видите и във видеото по-долу.

Необходими продукти: 1 кг. брашно тип 500 за козунак

300 мл прясно мляко

300 гр. кристалка захар

8 яйца

200 гр. краве масло

50 гр. бадеми

1/2 кубче прясна мая

50-70 грама златни стафиди

2 от 2 грама пакетчета ванилия

настъргана кора от 1 лимон

В купичка разтворете маята с 1-2 супени лъжици вряло мляко, докато се получи кашичка. В една купа се сипва 1 и половина чаени чаши брашно, в което се излива останалото мляко. Разбъркайте, за да не се образуват бучки. Към кашата добавете разтворената мая и оставете да втаса на топло. В тава пресейте останалото брашно, направете кладенче, в което ще добавите първо разбитите белтъци с половината захар, разбитите отделно жълтъци с другата част от захарта. Разбърквайте бавно тестото, като добавяте и разтопеното мляко, щипка сол и ванилията.

Тестото и след това замесените козунаци трябва да втасват на топло и непроветриво място. Ако фурната ви има опция за втасване, използвайте я, така ще съкратите времето за надуване на тестото и на козунаците.