На днешния празник свещеникът раздава върбови клонки в храма. Снимката е илюстративна

На днешния празник свещеникът раздава върбови клонки в храма. Снимката е илюстративна

На днешния ден Иисус Христос възседнал осле и така влязал в Йерусалим, а народът Го посрещнал с радостни викове, постилайки пътя Му с палмови клони. Стотици ликуващи от радост гласове приветствали Иисус с "Осанна! Благословен е идващият в името Господне!".

Така и ние по време на света литургия, държейки върбови клонки отново преживяваме чудното влизане на Господ Иисус Христос в Йерусалим. В нашите географски ширини палмовите клонки са заменени с върбови. На утренната преди литургията свещеника прекадява с тамян предварително събраните върбови клонки и със специално отредена за случая молитва ги освещава. След това раздава осветените клонки за благословение, а не за късмет, успех в любовта и всякакви измислени суеверия , които се разпространяват.

Благословението не зависи от количеството и качеството на върбичката. Да не забравяме, че тя е преди всичко символ на радост от участието ни в това дивно тържество. Напълно достатъчно е да си вземем една върбова клонка , но тя е вече свидетелство, че посрещаме Иисус Христос като Господ и Спасител и вярваме в Него от цялото си сърце.

Осветената върбичка, която сме получили от ръката на свещеника, я отнасяме в дома си и я слагаме на иконата.