На Еньовден се свива венец от билки, които са брани рано сутринта и през него минават всички за здраве. Снимка Архив Черноморие-бг

На Еньовден се свива венец от билки, които са брани рано сутринта и през него минават всички за здраве. Снимка Архив Черноморие-бг

На 24-ти юни Православната църква празнува рождението на свети Йоан Кръстител. Народът е нарекъл този ден - Еньовден. Според традицията рано сутринта на този ден се събират билки, тъй като се вярва, че тогава те са най-лековити. От набраните този ден треви и билки се прави голям еньовски венец, през който всички се провират за здраве. Традициите и ритуалите на Еньовден са изпълнени с надежди за здраве, щастие и любов.

В различните географски области името на празника се произнася по различен начин - в Софийско е Яневден, във Великотърновско - Иван бильобер или Драгийка.

Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява слънцето "трепти" и който види това, ще бъде здрав през годината.

Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

На днешния празник имен ден празнуват всички с имена Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Ян, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янчо и техните производни.