Църквата Успение Богородично се намира в квартал Василико в Царево

Църквата Успение Богородично се намира в квартал Василико в Царево

Министър-председателят Кирил Петков ще присъства на празничното богослужение в навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово, което ще бъде отслужено в нтощта на 23-ти срещу 24-ти април в храм "Успение Богородично" в квартал "Василико" в Царево. Това съобщиха от правителствената пресслужба. "Очаква се премиерът да дойде в храма в около 23 часа, като ще се запознае с пораженията върху църковната сграда от последното земетресение, след което ще присъства на богослужението", уточняват от Министерски съвет.

Оказва се, че никой в Царево не помни кога е било последното земетресение, което е нанесло поражения върху храма, в който Кирил Петков ще присъства на Великденската служба. Затова е странно и изречението в съобщението, че премиерът "ще се запознае с пораженията върху църковната сграда от последното земетресение, след което ще присъства на богослужението". Любопитно е и как в тъмното премиерът ще види пораженията, за които се твърди в прессъобщението че ги има.

Църквата "Успение Богородично" има 200-годишна история. Храмът е построен към 1810 г. на високия бряг на залива, на мястото на по-стара цъква. За това свидетелстват запазени икони, рисувани от Йоан Зограф от Ахтопол, в годините от 1797 до 1805 г. В сегашния си вид църквата датира от 1895 г. Тя оцелява след големия пожар във Василико в края на XIX в. Църквата е трикорабна псевдобазилика с една абсида. Изградена е от камък. Източно от храма "Св. Успение Богородично" е разкрита голяма постройка, която вероятно е била на два етажа. Постройката се датира в XVI-XVII в. Съдейки по откритите в нея материали може да се счита, че тази сграда има военен характер. Предполага се, че в нея се е помещавал и митническият пункт на Василико, където са се приемали стоките от други пристанища на Османската империя, дошли дотук по море.

Години наред църквата не е била достъпна за посетители.

С общи усилия църквата отново е действаща. Има нова камбанария, а до там води асфалтиран път.

Храмът е избиран за кръщенета и венчавки. А преди по-малко от година той стана и снимачна площадка на мини сериала "Аз и моите жени".

Галерия