Калин Терзийски (в средата) и Анелия Черкезова изнесоха авторски рецитал, а младият Стоян Забунов изпълни две произведения на китара. Снимки Петя Добрева

Калин Терзийски (в средата) и Анелия Черкезова изнесоха авторски рецитал, а младият Стоян Забунов изпълни две произведения на китара. Снимки Петя Добрева

Толкова голяма публика не съм имал отдавна, но определено надминахте публиката при представянето ми в Мюнхен, заяви писателят Калин Терзийски по време на литературна вечер, която се състоя в бившия Военен клуб в Средец. Повод за гостуването на Терзийски заедно с поетесата Анелия Черкезова е поканата отправена от Община Средец. Така двамата автори се включват в програмата на Общината по случай Коледните и Новогодишните празници. А идеята те да се съберат на едно място в нестандартен творчески тандем е на Станимир Димитров - творец от Средец. Той провокирал Калин Терзийски и Анелия Черкезова да съберат творбите си в общо литературно четене. Двамата се запознали на гарата в Бургас часове преди представянето им в Средец и имали време само за една репетиция преди да започне рецитала им пред жителите на града.

"Нашата публика е претенциозна. През последните месеци сме направили три представяния и се стремим всячески да подкрепяме местните автори, като Общината финансира с 500 лева техни книги, свързани с града и населените места наоколо", заяви кметът на Средец Иван Жабов. А думите му се потвърдиха от въпросите, които дошлите на литературната вечер задаваха.

 

 

Двамата автори бяха представени от Ели Видева, която е тясно свързана с националния конкурс "Южна пролет" и редактор на Анелия Черкезова.

"Нямам кръвни роднини в Средец, но имам братя по кръв тук", призна Калин Терзийски. Откъсът от неговия нов роман "Аз и Бог" се вплетоха органично в стиховете от дебютната стихосбирка на Анелия Черкезова - "Капан за сънища". А рециталът бе допълнен от невероятните изпълнения на китара на талантлиния бургазлия Стоян Забунов.

"Открих сходства между неговия роман и моята поезия. Те се припокриват и стана лесно напасването на абзаците", призна Анелия Черкезова.

"Моят роман не е тягостно философски, а е за човек спечелил пари, отчаял се и се затворил в хотел, за да чака смъртта. Но докато чака иска да си отговори на метафизични въпроси", сподели Калин Терзийски. 

Близо два часа продължи литературната среща на двамата автори с жителите на Средец, които останаха до края и не пропуснаха възможността да си купят книгата, за да вземат автографи и да поговорят лично с тях.

 

Галерия