Инвестиционното намерение за подземния паркинг предизвика реакции сред бургазлии

Инвестиционното намерение за подземния паркинг предизвика реакции сред бургазлии

"Съветът на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България - Бургас категорично отхвърля варианти на изграждане на подземна или надземна инфраструктура за паркиране на автомобили в зоната на тази градска градина, с оглед нейното важно значение в структурата на пешеходна зона в центъра на града. Очакваното бъдещо продължение на пешеходната зона по улица "Александровска" в посока на пристанището, чрез новите планирани обществени пространства, утвърждава и задължава съхранението и развиването на градината като важен композиционен акцент в центъра на града", това се казва в становището на КАБ по повод инвестицонното намерение за изграждане на подземен паркинг под интерхотел "България".

Повод за реакцията на Камарата стана инвестиционното намерение на собствениците на хотел "България" да изградят подземен паркинг върху площ от 2 300 кв.м., като 232 кв.м. са собственост на инвеститора, а останалите - публична общинска собственост. Намерението бе представено по време на обществено обсъждане, което се проведе онлайн. То породи дебат и предизвика десетки въпроси, не само сред участниците в него.

Разгорещен дебат за подземен паркинг в Бургас, заплашиха инвеститора със съд

Становището, което се простира на 10 страници и е подписано от Съвета на РК на КАБ - Бургас с председател Събин Попов, е изпратено до Общинския съвет в Бургас, до кмета на Бургас Димитър Николов, до Иван Иванов - изпълнителен директор на "България хотел мениджмънт" АД, до архитект Владимир Милков - Камара на архитектите в България, до проф. д-р арх. Тодор Булев - Съюз на архитектите в България с копие до - Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството, до Вълчо Чолаков - областен управител на област Бургас, до арх. Иван Несторов - началник на дирекция "Национален строителен контрол".

"Проблемите в централните градски зони с паркирането на автомобили са известни и за тяхното решение следва да се подхожда комплексно. Предложенията за увеличаване капацитета за паркиране в центъра трябва да съдържат и доказателства за наличие на достатъчна проводимост на обслужващите улици и кръстовища и да не влошават параметрите на средата с прекомерен автомобилен трафик. Не са представени проучвания за трафика в района, за влиянието на едно такова съоръжение върху натоварването на трафика и прилежащите жилищни зони.

Градината до хотел "България" попада в пресечната точка на двата основни за града групови паметника на културата - улиците "Александровска", "Алеко Богориди". Зоната е наситена и с единични културни ценности и е една от най-съхранените.

В историческите места в Европа повсеместно се ограничава автомобилното движение. Автомобилите се отдалечават максимално от старите градски центрове, а тук се случва точно обратното", пише още в становището на КАБ - Бургас.

Архитектите считат, че реализацията на подобна инициатива не е обществено необходима, тъй като няма да подобри обитаването, а по-скоро ще натовари автомобилното движение в района, което и без това е затруднено. "Същевременно преди около 10 години отпадна проект за реализация на подземен паркинг под площад "Тройката" с капацитет 345 паркоместа. Един от основните мотиви от страна на Община Бургас бе да се намали автомобилният поток към центъра на града. Припомнямe, че имаше идеи за обособяване на подземни паркинги под спортните терени на училищата в района, но и те останаха нереализирани, вероятно поради същите причини. Община Бургас изпълнява Проект за интегриран градски транспорт, в рамките на който бе направено проучване за изграждане на буферни паркинги именно с цел разтоварване на центъра от автомобилно движение. В тази връзка би следвало да се търсят начини за използване капацитета на изградените вече съоръжения, вместо да се изграждат нови и най-вече за частни нужди", пише още в становището.

Съветът на РК на КАБ - Бургас категорично счита, че подобна инициатива не е обществено необходима и реализирането на гореописания проект, предхождано от допускане на изменение и промяна на действащия към момента устройствен план, противоречи на разпоредбите на чл.62, ал.2, чл.62, ал.7, чл. 62а, ал. 1 и чл.134, ал.4  от Закона за устройство на територията.

"Считаме, че общественото обсъждане би било по ползотворно, ако в него бе включено и предложението за ПУП-ПЗ, като част от „Предложението за ПУП-ПЗ и идейно решение по част Архитектура за изграждане на подземен и надземен паркинг и благоустрояване на прилежащите пешеходни зони пред северната и западната фасади на хотел „България“, в УПИ II-1851 и УПИ I в кв.43 по плана на ЦГЧ, гр. Бургас“, за което ОЕСУТ е изразил положително становище, изразено с решение по т.6 от  протокол №14 от 29.07.2020г.,  за стартиране на процедура по разрешаване изработване на ПУП-ПЗ и учредяване право на строеж и се е произнесъл, че следва да се внесе Докладна записка в общински съвет Бургас, при условията на чл.134(без да се посочва на основание на коя алинея от чл.134 се допуска изменение на ПУП)  и чл.188 от ЗУТ за даване на съгласие за изработване на ПУП-ПЗ за създаване на градоустройствена основа за реализиране на подземно строителство за реализиране на подземен паркинг и за учредяване право на строеж по ЗОС. (източник: www.burgas.bg)".

"Съветът на РК на КАБ –  Бургас ще продължи да следи обществените реакции и изразява готовността си да участва с представители на регионалната колегия в организирани срещи, представяния, дискусии  и последващи обсъждания", така завършва становището на Камарата, под което стоят имената на членовете на Съвета.

*Цялото становище на Съвета на РК на КАБ може да видите като прикачени снимки

Галерия