Преди обсъждането бяха предоставени само три визуализации как ще изглежда пространството след изграждането на паркинга

Преди обсъждането бяха предоставени само три визуализации как ще изглежда пространството след изграждането на паркинга

Разгорещен дебат се разгоря по време на общественото обсъждане във връзка с инвестиционното намерение за изграждане на подземен паркинг под интерхотел "България" и намиращата се в близост градинка. Заради забраната за организиране на събития, семинари и конгреси във връзка с извънредната епидемична ситуация в страната, обсъждането се проведе онлайн. Интересът към него бе голям. Регистрираха се за участие 75 души - екипът, разработил проекта за подземния паркинг (Красимир Джеджов, Пламен Петров, Груд Илиев), зам.-кметът по строителство в Община Бургас - Чанка Коралска, главният архитект на Общината Емил Бурулянов, общински съветници от ГЕРБ и БСП, представители на Камарата на архитектите в Бургас, поетът и писател Недялко Йорданов, представители на Бургаска Регионална туристическа камара, общественици и други.

Идейният проект, който бе обсъждан, но бе представен единствено чрез три визуализации, предвижда изграждането на паркинг за 100 автомобила, ситуиран подземно в пространството източно и северно от сградата на хотел "България", като транспортният достъп до него се запазва от улица "Митрополит Симеон". Чрез рампа откъм улица "Алеко Богориди", максимално отдалечена от пешеходната зона, може да бъде осъществена връзката към паркинга, който е пред сградата и съществува и в момента.

В момента хотела разполага с 34 места за паркиране на сега съществуващ подземен паркинг. Има и още 26 места, които са пред централния вход на сградата, които са общинска собственост. След обновяването на хотела и решение на ОбС паркингът бе преобразуван в Синя зона.

Проектът, ако бъде одобрен от Общинския съвет на Бургас ще бъде реализан със средства на инвеститора - собственик на хотела, за период от 9 до 12 месеца. Площта върху която се простира е 2 300 кв.м., като 232 кв.м. са собственост на инвеститора, а останалите - публична общинска собственост. Това налага и промяна на Подробния устройствен план на района.

"На този етап има само идеен проект. Няма процедура за предоставяне на права за строеж. Това може да стане чрез възмездно предоставяне по пазарна цена, само ако има решение на Общинския съвет", каза в началото на обсъждането зам.-кметът Коралска.

Архитектът на Община Бургас Емил Бурулянов призова екипа, разработил проекта за подземния паркинг, да посочи контактните зони с другите парцели.

"Паркингът е на 10 метра от фасадата на арменската църква, западно граничи с улица "Александовска". По време на геоложките проучвания стана ясно, че няма как да е на повече от едно подземно ниво без да се компрометират съседните сгради. Вторият вариант, който разглеждахме засяга градинката. При строителните дейности ще бъдат премахнати седем дървета, но е предвидено да има ново залесяване", уточни инж. Груд Илиев - ръководител на проекта. В него са предвидени 25 места за електромобили с възможност за зареждане на батерията им, велостоянка и няколко места за мотори.

"За да се реализира проекта е необходимо да има промяна на ПУП-а, защото засяга уличната регулация и конкретно УПИ. Зоната е контактна на паметници на културата и ще трябва проекта да се съгласува с Министерството на културата", обясни Николай Цоцомански - началник отдел "Инвестиционно планиране" в Община Бургас.

"Режимът на територията остава публична общинска собственост по отношението на уличната регулация и градинката и ще има учредяване на право на строеж. Ще се предостави възмездно придобиване за строеж на подземен паркинг. Втората опция е това да стане чрез концесия, което ще означава инвеститора да я управлява за срок, определен от Общинския съвет", обясни Живко Димитров - директор на дирекция "Управление на общинската собственост" в Община Бургас.

Алберта Алкалай - председател на сдружение "Алеф" поиска от представителите на инвеститора гаранция, мястото, където се намира паметната плоча на благодарността (поставена по инициатива на "Алеф" б.а.) няма да бъде пипано.

По време на обсъждането стана ясно, че няма как плочата да запази мястото си, но ще бъде преместена на ново. Този отговор не удовлетвори Алберта Алкалай.

Срещу проекта за подземния паркинг се обяви писателят и поет Недялко Йорданов. "Поразен съм как е възможно да се мисли за такъв вариант, след тази идиотщина на площад "Св. св. Кирил и Методий" (там бе изграден подземен паркинг на три нива и в резултат на строителните дейности бе нарушена цялостта на едноименния храм б.а.). Там могат да паркират колите и гостите да стигат до хотела, който е само на 300 метра. Да се дълбае и копае. Защо е нужно това на Бургас? Може да е нужно на Весела Лечева (братът на депутатката от коалиция "БСП за България" - Даниел Лечев купи хотела от предишния му собственик Митко Събев б.а.). Как може да се обсъжда това? Ще направя всичко възможно, през трупа ми няма да стане", заяви Недялко Йорданов.

Веднага след него в подкрепа на инвеститора се изказа Йордан Георгиев - общински съветник от "БСП за България". "Аз съм с еврейски корени и съм от опозицията, и би трябвало да съм против. Но не можем да спрем бъдещето и приветствам инвеститора и Община Бургас за проекта. Ако няма паркинг се задръстват улиците. Така ще бъде решен проблема с паркирането и на живеещите в района", каза Георгиев.

В защита на проекта се обяви и Красимира Маркович - общински съветник от ГЕРБ. "Какво по-добро от това в центъра на града да има паркинг? Нека не търсим във всяко добро начинание злото, а доброто. Да дадем възможност паркингът да стане факт. Свидетел съм на усилията на Алберта Алкалай при поставянето на плочата и се надявам, че ще бъде изграден удобен ансамбъл при преместването на плочата", заяви Маркович.

В подкрепа на проекта се обяви и Евелина Пулева - представител на Бургаската Регионална туристическа камара. Според нея има нужда от място, където да паркират автобусите с туристи. Парко места за автобуси в подземния паркинг обаче не са планирани.

"Не може три картинки да бъдат основа за обществено обсъждане. От едната се вижда, че 20% от павилиона заема надземното простраство в градинката. Против съм да се прави застрояване в градинката. Знаем, че хотела е бил построен, след като са съборени жилищни сгради", заяви мнението си архитект Христов от Камарата на архитектите.

"Има визуализации, които се появиха в медиите. Пропуск е, че не сме изпратили проектите до Камарата преди обсъжданията, но ги има в Общината и могат да се видят там", обясни Груд Илиев.

Същото мнение изрази и архитект Мирослав Бойчев. "Няма нужда от подземен паркинг. Ако се прави такъв да е на две нива и то в параметрите на сега съществуващия и не трябва да се излиза от сега съществуващите граници на паркинга", заяви той.

Според геоложките проучвания, много скъпо ще излезе изграждането на паркинг на две нива. То ще отнеме и доста време. Причината е, че отдолу има подпочвени води. "При изкоп от 750 кв.м. водопритокът ще е 2000 кубика и той трябва да се заусти. Пред хотела няма дъждовна канализация, значи трябва да стане в тази пред гарата. Но такова количество вода ще компрометира канализацията. От техническа гледна точка паркинг на повече от едно ниво ще е приключение", заяви инж. Пламен Петров, който е правил геоложките проучвания.

"Копаенето ще постави под заплаха най-страта сграда в града - арменската църква. Няма нужда да се повтаря експеримента с църквата "Св. св. Кирил и Методий". Не трябва да се засяга публичната общинска собственост - градинката. Недопустимо и невъзможно е преместването на паметника. Това ще застраши неговата цялост и ще стрещне отпор инвеститора, ще събуди и международна реакция. Ще водим дела, ако се нарушат процедурите по поставянето му", заяви журналистът Асен Йорданов (син на Недялко Йорданов и съпруг на Алберта Алкалай б.а.).

"Бургас не е еднолична собственост, Бургас е на бургазлии. Чувам заплахи. Да дадем път на съвременните технологии и идеи и да не живеем във времето отпреди 50-60 години", призова Красимира Маркович.

Проектът бе подкрепен и още двама съветници от коалиция "БСП за България" - Павел Маринов и Стоян Коларов, които взеха думата по време на обсъждането. Според Коларов, такива паркинги в Англия не представляват проблем за сградата. "Бих подкрепил проекта, ако получим уверението, че ще бъде изпълнен в срок и градинката да добие по-добър вид", заяви Коларов.

Предстои инвеститора да входира проекта си в Общината, за да бъде задействана процедурата и да бъде внесен той за гласуване в ОбС.

Галерия