В общественото обсъждане участваха и общински съветници. Снимки Авторът

В общественото обсъждане участваха и общински съветници. Снимки Авторът

Канализация, ремонт на улици и тротоари, на спортни игри и парк, ново улично осветление, видеонаблюдение са част от исканията, които жители на община Бургас поставиха по време на общественото обсъждане на проекта за бюджет за 2024 година. Макрорамката на проекта бе представена от Станимир Апостолов - зам.-кмет по бюджет и финанси в Община Бургас преди началото на същинското обсъждане. То се проведе в залата на Общинския съвет, която се намира в Културен дом на НХК. В него участваха и другите заместник-кметове - Манол Тодоров - зам.-кмет по спорт и туризъм, Диана Саватева - зам.-кмет по култура, Михаил Ненов - зам.-кмет по образование и социални дейности, Чанка Коралска - зам.-кмет по строителство, Златина Караиванова - директор дирекция "Бюджет и финанси", началници на други отдели в общината.

Проектобюджетът на община Бургас възлиза на 505 684 890 лева за настоящата година. Общата субсидия за делегирани от държавата дейности по Закона за държавния бюджет на Република България и собствени приходи за държавно делегирани дейности възлизат на 228 780 504 лева. Дейностите, които са финансирани с общински приходи са за 170 853 915 лева. Преходният остатък възлиза на 35 050 471 лева. Индикативният годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз е в размер на 71 000 000 лева.

Основните акценти в проектобюджета са следните:

- Инвестиции в децата и младите хора на Бургас;

- Инвестиции в добри условия за живот, добра жизнена среда и чиста околна среда;

- Инвестиции в създаването на нови възможности за бизнес развитие в Бургас.

Със свои предложения в обсъждането се включиха представители на кварталите "Сарафово", "Долно Езерово", на Централна градска част, на Българово.

Тодорка Стоянова от Българово представи исканията на своите съжраждани - канализация в града, ремонт на поне две улици, като даде възможност на администрацията да избере от четири, които са в най-тежко състояние, ремонт на игрището и на парка. От отговора на зам.-кмета Чанка Коралска стана ясно, че ще търси финансиране за канализацията. В бюджета за тази година ще бъде включен финансов ресурс за проектиране на ремонт на игрището и ще се ремонтират улици.

Петър Димитров от Долно Езерово попита, кога ще бъде иградено кръговото на квартала и кога ще бъде завършен ремонта на участъка от улица "Одрин" до квартала? Миналата година жители на квартала излязоха на протест, заради състоянието на улицата. "Участъкът, за който говорите е част от третокласен път, който е част от републиканската пътна мрежа. От Общината ще възложим инвестиционен проект за ремонт на пътя и ще настояваме от агенция "Пътна инфраструктура" да осигури средства за ремонта, тъй като той не е общински", отговори зам.-кметът Чанка Коралска.

За поетапна подмяна на тротоарната настилка по централната улица "Ангел Димитров", за видеонаблюдение и по-добро почистване през активния летен сезон на подстъпите към плажа за това настоя Георги Георгиев от сдружение "За Сарафово". Той получи уверението, че пари за камери за видеонаблюдение в бюджета за настоящата година ще има, както и че подновяване на тротоарите на въпросната улица ще бъде извършено на етапи.

На общественото обсъждане присъстваха, освен граждани, общински съветници. Мариян Иванов и Александър Койчев от "Възраждане" направиха конкретни питания и предложения към бюджета, касаещи инфраструктура в Сарафово, гробищния парк в Горно Езерово, и читалищата в Твърдица и Маринка.

Предстои проекта на бюджет да бъде разгледан в постоянните комисии и да бъде гласуван на сесия на 14-ти февруари.

Галерия