Тихомир Янакиев спечели със смазваща предмина балотажа в Созопол. Снимка Архив Черноморие-бг

Тихомир Янакиев спечели със смазваща предмина балотажа в Созопол. Снимка Архив Черноморие-бг

Кандидат-кметът на коалиция "БСП за България" Тихомир Янакиев спечели балотажа в община Созопол. По предварителни данни той води на опонента си Красимира Германова от ГЕРБ с около 1 800 гласа. На първия тур на местните избори за Янакиев гласуваха 45,12% или 3 366 души, а за Красимира Германова - 32,68% или 2 438 души.

Между двата тура на местните избори Янакиев получи подкрепата и на десни, и на патриотични партии. Така напрактика вотът се обърна - всички срещу ГЕРБ. Тихомир Янакиев, който за пореден път беше кандидат за кмет на БСП този път успя да спечели. Предишните пъти той губеше от Панайот Рейзи (ГЕРБ), който сега бе водач на листата за съветници на СДС и стана съветник.

Броени дни преди балотажа Тихомир Янакиев и Георги Пинелов от "МИР" подписаха споразумение за обединение и в Общинския съвет в Созопол. БСП има 7 съветници, а "МИР" - 2. ГЕРБ и СДС вкараха по 4 съветници. Общият брой на мандатите в местния парламент в общината е 17. Обикновеното мнозинство е от 9 съветници. Квалифицираното се състои от 2/3 от членовете на ОбС. Затова ще бъде трудно на Общинския съвет, когато трябва да вземе решение, което изисква 2/3 от гласовете.