Капка Кънева откри изложбата си Print PreView / ПреГлед на печата в зала Ателие на филиала на НХА - Бургас. Снимки Авторът

Капка Кънева откри изложбата си Print PreView / ПреГлед на печата в зала Ателие на филиала на НХА - Бургас. Снимки Авторът

"В книгата има място за всеки един от вас, когато работите със сърцето си. Книгата има нужда от таланта на всеки един от вас", така Капка Кънева се обърна към своите студенти от специалност "Книга, илюстрация, печатна графика" във филиала на Националната художествена академия в Бургас, дошли на откриването на нейната изложба "Print PreView / ПреГлед на печата" в зала "Ателие" в Магазия 1.

"В книгата има място за дарования и личности. Дава възможност на различните таланти. Тя въздейства с физическите си параметри и така едно книжно издание се превръща в арт ефакт. 20 години се занимавам с книжен дизайн. Различно се правят илюстрации, когато книгата е на автор - класик и когато авторът е съвременик. Добрите примери се получават, когато всички замесени работят заедно", каза Капка Кънева. Тя преподава на студентите във филиала на НХА в Бургас и се опитва да ги научи на това, което е учила в Академията и което е натрупала като опит през годините. "Идват много млади хора с интерес към четенето, идват мотивирани. Ние им помагаме да опознаят себе си чрез професията", допълни Капка Кънева. Завършващите бакалавърска степен по специалността "Книга, илюстрация, печатна графика" трябва да изработят тематично пространствено книжно тяло.

"Студентите има какво да научат от Капка Кънева - изключително талантлив и разпознаваем художник. Това тук е сътворено от един от малкото хора, които работят в тази материя. Тя има удивителен ангажимент към това изкуство", каза при откриването на изложбата проф. Виктор Паунов.

За издателство "Oxford University Press" я открива Емил Марков. Той трябва да намери илюстратор и след дълго търсене открива в социалните мрежи работите на Капка Кънева. Прави нейно портфолио и го представя в издателството, където по това време работи. Оттам харесват работата на Капка Кънева и така тя прави илюстрациите на редица книги, излезли с щемпела на това издателство.

Изложбата "Print PreView / ПреГлед на печата" бе открита от директор на филиала на НХА проф. Светозар Бенчев, а авторът бе поздравен от зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева. "Няма как да не ме докосне тази изложба. Вие (студентите) получавате два урока - докосвате се до изкуството, което е създала Капка Кънева и как трябва да се държи творец с творец", каза Диана Саватева визирайки подкрепата, която Емил Марков дава на художничката.

Изложбата включва обзорна селекция на произведения, предназначени за книжния пазар. Обединяваща за визиите – корици на книги и илюстрации към печатни издания – е характерната за художничката употреба на пластични обекти от хартия и картон. Тя може да бъде разгледана до 10-ти март в зала "Ателие" на филиала на НХА - Бургас.

Галерия