В двореца на Карл Вилхелм фон Баден днес се организират церемонии, сключва се брак. Снимки Авторът

В двореца на Карл Вилхелм фон Баден днес се организират церемонии, сключва се брак. Снимки Авторът

Да посетиш град, създаден преди 300 години, според мен е истински късмет. И аз като една туристка от Източна Европа избрах да посетя и разгледам забележителностите на германския град Карлсруе, намиращ в област Баден – Вюртемберг, в близост до границата с Франция. Без да звучи нахално ще разкажа накратко за моето пътешествие из неговата стара част.

Уникален е старият градския план на Карлсруе, който напомня на слънце, като всяка улица се простира в правилни линии, като слънчеви лъчи. В центъра на слънчевата проекция стои дворецът с неговата кула. А около него с германска точност са разположени 32 улици.

Карлсруе е създаден преди 300 години от Карл Вилхелм фон Баден. Основите на града са положени на 17-ти юни 1715 г., като в центъра му е разположен впечатляващия неокласически кралски дворец. Той е построен между 1822 и 1825 година, като място за отдих на Карл Вилхелм.

Карлсруе в превод означава тишината или покоя на Карл. Но стига история...

До 1918 г. дворецът служи като резиденция на маркграфовете на великите херцози на маркграфство Баден. По време на бомбардировките през Втората световна война е разрушен, но по-късно възстановен в края на 60-те години на миналия век. Днес в сградата се намира Държавния музей на Баден и част от Федералния конституционен съд на Германия.

Имах шанса да разгледам двореца. Там в днешно време се провеждат церемонии за сключване на брак, семейни тържества и празници.

И като човек, дошъл от пределите на Източна Европа не намерих кураж да попитам, колко са таксите, които се заплащат за наемане на двореца за тези удоволствия. Убедена съм, че не са по моя джоб, сигурно трябва човек да притежава по-тлъст портфейл...

Галерия