Екипът на Отвъд завесата разряза тортата на откриването на фестивала. Снимки Авторът

Екипът на Отвъд завесата разряза тортата на откриването на фестивала. Снимки Авторът

Като по вода започна 22-рия Международен "София филм фест на брега". Той бе официално открит с прожекцията на новия филм на режисьора Аки Каурисмаки - "Паднали листа". За първи път в историята на бургаското издание на кинофестивала още на откриването публиката имаше възможност да гледа два филма. Вторият бе документалния филм "Отвъд завесата" на режисьора Слави Георгиев и оператора Христо Димитров - Хиндо. И двамата са част от екипа на "София филм фест на брега", Хиндо от самото му начало, Слави Георгиев вече от десетина години. Това е и негов своеобразен режисьорски дебют. Филмът е посветен на хората зад завесата, които работят в бургаския драматичен театър "Адриана Будевска" и без които той не може да съществува. Филмът е и своеобразен поклон към дългогодишния директор на театъра режисьорът Борислав Чакринов, който си отиде от този свят в началото на февруари. Чакринов е тясно свързан с кино фестивала, тъй като той е в основата му и заедно с екипа на театъра активни участници в реализацията на всичките издания досега.

"От години витаеше идеята за този филм, но накрая започнах реализацията след пандемията от COVID-19. Спомням си, че когато се запознах с Хиндо и вече бяхме започнали да си ставаме близки покрай кино фестивала си казах, че един ден ще направя филм заедно с него и той вече е факт", сподели пред "Черноморие" режисьорът на документалната лента Слави Георгиев. Снимките са им отнели около месец, но работата по монтажа и завършването около две години. "Благодарен съм, че Борето (Борислав Чакринов б.а.) успя приживе да види филма, макар и не в крайния му вид. Двамата го гледахме и той реагираше на всеки кадър. Накара ме и да го покажа на един тийм билдинг на театъра", сподели след прожекцията Слави Георгиев. Според него, това е най-доброто, което двамата с Хиндо са можели да направят. Според Хиндо, не е негова работа да си дава оценка за свършеното, по-добре зрителите да го направят. "Сигурно е обаче, че не се срамуваме от този филм", с типичното си чувство за хумор допълни Хиндо.

"Беше голям кеф, докато снимаме, защото това отчасти е и моето работно място. От 10 години документирам спектаклите на театъра", допълни Христо Димитров. За Слави Георгиев също е било вълнуващо, тъй като той работи в театъра като озвучител и познава всяко кътче в "Адриана Будевска".

Че филмът е станал го показа и реакцията на публиката, която го изгледа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК веднага след прожекцията на филма на Аки Каурисмаки.

И тази година бе спазена традицията с разрязването на фестивалната торта. Този път захарната снимка бе от филма "Отвъд завесата", а честта да разрежат тортата се падна на Слави Георгиев, на Христо Димитров и на част от участниците във филма.

"София филм фест на брега" продължава днес от 16.00 часа с прожекцията на "Хория" - Румъния - България на режисьора Ана-Мария Команеску. От 18.00 часа ще бъде излъчен филмът "Куклички на път" - САЩ, на режисьора Итън Коен, а от 20.00 часа зрителите ще могат да видят "Отвлечен" - Италия - Франция - Германия, режисьор Марио Белокир.

Традиционно ще бъдат присъдени две статуетки "Сребриста чайка". Носителят на първата, която се явява и наградата на Община Бургас, ще бъде определен от жури в състав - председател - артистичният директор на фестивала проф. Георги Дюлгеров и членове - Александра Ингилизова, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Христо Димитров-Хиндо, Слави Георгиев, Стефани Райчева и Никола Парашкевов. Втората "Сребриста чайка" е наградата на публиката, която има възможност да оценя всеки гледан филм по шестобалната система. Този, който получи най-високата оценка, "ще грабне" "Чайката". Младежкото жури ще определи носителя на наградата на областния управител.

"София филм фест на брега" продължава до 29-ти март. Той се организира от сдружение "Арт Фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие". Билети за прожекциите  се продават на касата на НХК.

Галерия