Керана Ангелова е носител на плакета Пегас. Снимки Лина Главинова

Керана Ангелова е носител на плакета Пегас. Снимки Лина Главинова

Керана Ангелова и Роза Боянва са тазгодишните фаворитки за национална литературна награда "Златен Пегас", научи сайт "Черноморие". Статуетката на скулптура Ненчо Русев се връчва през две години в навечерието на празника на Бургас - 6-ти декември, Никулден. За последно носители на високото литературно отличие бяха писателят Атанас Радойнов (2014 г.) и поетът Ваньо Вълчев (2016 г.). Връчването на "Златен Пегас", както и на традиционните литературни награди - плакетите "Пегас", "Христо Фотев" и "Петко Росен" ще стане на специална церемония на 3-ти декември от 16.00 часа в залата на Община Бургас. Тогава ще стане ясно дали Керана Ангелова или Роза Боянова ще получи отличието. Името на носителя на статуетката "Златен Пегас" ще бъде определено от Управителния съвет на Бургаската писателска общност. Статуетката се присъжда за цялостно творчество.

На 3-ти декември от 10.00 часа в залата на Общината ще бъдат изслушани докладите за поезия от литературния критик Юлиан Жилиев и за проза - от професор Симеон Янев. В докладите ще бъде направен обстоен литературен преглед на издадените книги на бургаски автори за 2018-та година. Издаването на 10 поетични и белетристични книги частично бе финансирано от Община Бургас през тази година. Сред тях са Роза Боянова за стихосбирката "Обратна гравитация", поетът Иван Сухиванов за стихосбирката "Непревзето море", Милка Иванова за книга с разкази "Сенките на време" и други.

За празника на Бургас предстои да излезе отпечат и националното литературно списание "Море", казаха редакторите на списанието - Росен Друмев и Иван Сухиванов.

Галерия