Зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева (в средата) и организаторите от Модерат - Емил Ованесов и Антония Цинова откриха седмото издание на фестивала. Снимки Черноморие-бг

Зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева (в средата) и организаторите от Модерат - Емил Ованесов и Антония Цинова откриха седмото издание на фестивала. Снимки Черноморие-бг

Бургаският кино фестивал (BIFF) продължава днес с прожекция на филма за Сезария Евора. Той ще бъде показан от 22.00 часа на открита сцена "Охлюва". Лентата е част от селекцията направена със съдействието на португалския културен център "Камойш", която зрителите на фестивала ще могат да гледат.

Седмото издание на "Burgas International Film Fest" бе открито снощи от зам.-кметът по култура на Община Бургас Диана Саватева и организаторите от фондация "Модерат" - Емил Ованесов и Антония Цинова. Първият излъчен филм, който ще участва и в конкурсната програма, бе "След зимата", Черна гора, на режисьора Иван Бакрач. Той и една от актрисите, които участват в него - Мая Шуша бяха специални гости и след края на прожекцията имаха възможност да се срещнат със зрителите.

Програмата на фестивала включва днес прожекция на късометражни филми от 18.30 часа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК. От 19.30 часа в същата зала ще започне прожекцията на филма "Слънце", Австрия. Гостува една от актрисите, които се снима в него - Лоу Лоунър. От 21.30 часа на открита сцена "Охлюва" ще бъде показан "Осо", Португалия", а от 22.00 часа - "Сезария Евора", Португалия.

За втора поредна година в рамките на фестивала се провежда кино тур, който обхваща емблематични места в Бургас, свързани с киното. Обиколките започват от днес, 17-ти юли, и ще продължат до 22-ри юли. Срещата на организаторите и участниците е в 18.30 часа на Часовника.

Бургаският фестивал се провежда за седма година в периода 16-22 юли. Той се организира от фондация "Модерат" с финансовата подкрепа на Община Бургас и с медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия