Петя (вляво) и Милена за втора година повеждат бургазлии в света на киното чрез кино туровете. Снимки Авторът

Петя (вляво) и Милена за втора година повеждат бургазлии в света на киното чрез кино туровете. Снимки Авторът

Кино туровете и тази година радват почитателите на филмовото изкуство в Бургас. Те са част от седмия "Burgas International Film Fest" (BIFF), който провежда от 18-ти до 22-ри юли на три локации в морския град. И тази година безплатните обиколки се водят от Петя и Милена от "Burgas Free Tour".

Срещата е всяка вечер в 18.30 часа на едно от емблематичните места в Бургас - Часовника. А маршрутът тази година продължава по пешеходната улица "Алекснадрвоска", прави ляв завой в дясно към бившето кино "Смирненски" и продължава към жп гарата. Обиколката включва и спирка пред къщата на актьора Нейчо Попов, кратък престой до началото на Зоната за обществен достъп на пристанището и продължава по алеята в Морската градина, завива по улица "Морска" и се връща в градината, за да завърши до терасата на културен център "Морско казино".

Чаровните момичета от кино тура тази година разказват интересни истории, свързани с филми, които са снимани в Бургас и актьори, които са свързани с града. Началото на Часовника е отделено за Мария Бакалова, която прослави родния Бургас в Холивуд и бе номинирана за "Оскар" в категория "Второстопенна женска роля" през 2021 година. Специално място в кино тура заема едно от емблематичните лица в родния театър и кино - Тодор Колев и неговата невероятна роля в "Опасен чар".

Кино обиколката включва и четирима от звездното поколение на българския театър - Нейчо Попов, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Апостол Карамитев. Тримата актьори са от Бургас, а след като се омъжва за голямата си любов Нейно Попов Стоянка Мутафова свърза живота си с Бургас.

И от миналото към настоящето. Петя и Милена са включили в куно тура си тази година и два от последните игрални филма, които са снимани в Бургас - "Петя на моята Петя" и "Голата истина за група жигули".

Интересните разходки в света на седмото изкуство продължават и днес, и утре от 18.30 часа от Часовника. Не ги пропускайте.

Галерия